Svet

Zemlja slobodnih: Svi živi američki predsednici su direktni potomci robovlasnika, osim Trampa

Mnogi čelnici ne moraju da traže dalje od sopstvenog porodičnog stabla da bi pronašli mnogo bližu vezu sa ropstvom u Americi
Zemlja slobodnih: Svi živi američki predsednici su direktni potomci robovlasnika, osim TrampaGetty © Hulton Archive/Getty Images)

Izvađeni blok u centru za posetioce Kapitola SAD služi kao podsetnik da su dom nacionalnog Kongresa delimično izgradili porobljeni crnci.

Na bronzanoj ploči se navodi da kamen, koji je prvobitno bio deo eksterijera zgrade je "sećanje na njihovu važnu ulogu u izgradnji Kapitola".

Mnogi čelnici ne moraju da traže dalje od sopstvenog porodičnog stabla da bi pronašli mnogo bližu vezu sa ropstvom u Americi, brutalnim sistemom ugnjetavanja koji je rezultirao najsmrtonosnijim sukobom u istoriji SAD, piše Rojters.

Istražujući genealogiju američke političke elite, istraživanje Rojtersa je pokazalo da su petina kongresmena, živih predsednika, sudija Vrhovnog suda i guvernera u SAD direktni potomci predaka koji su porobili crnce.

Među 536 članova poslednjeg zasedanja Kongresa, Rojters je utvrdio da najmanje 100 njih potiče od robovlasnika.

Od te grupe, više od četvrtine Senata, 28 članova, može pratiti istorijat svoje porodice do najmanje jednog robovlasnika.

Ovi poslanici sa 117. sednice Kongresa su podjednako i demokrate i republikanci. Među njima su neki od najuticajnijih političara u Americi: republikanski senatori Mič Mekonel, Lindzi Grejem, Tom Koton i Džejms Lenkford, i demokrate Elizabet Voren, Temi Dakvort, Džin Šahin i Megi Hasan.

Pored toga, predsednik SAD Džozef Bajden i svaki živi bivši predsednik SAD – osim Donalda Trampa – direktni su potomci robovlasnika: Džimija Kartera, Džordža V. Buša, Bila Klintona i – preko njegove majke belkinje – Baraka Obame. Trampovi preci su došli u Ameriku nakon što je ropstvo ukinuto.

Dvoje od devet sudija Vrhovnog suda takođe imaju direktne porodične veze sa robovlasnicima.

Godine 2022, guverneri 11 od 50 američkih država bili su potomci robovlasnika, otkrio je Rojters.

Među njima je osam šefova 11 saveznih država koje su formirale Konfederativne Države Amerike, koje su se otcepile i vodile rat da bi sačuvale ropstvo. Dvojica traže republikansku nominaciju za predsednika: Asa Hačinson, bivši guverner Arkanzasa, i Dag Burgum iz Severne Dakote.

Južna Karolina, gde je počeo građanski rat, ilustruje porodične veze između američke političke elite i istorije ropstva nacije. Svaki član državne delegacije od devet osoba na poslednjem Kongresu ima vezu preko predaka.

Dva člana Kongresa u državi – senator i republikanski predsednički kandidat Tim Skot i predstavnik Džejms Klajburn, moćni demokrata – imaju pretke koji su bili porobljeni.

Svaki od sedam belih poslanika koji su učestvovali u 117. Kongresu direktan je potomak robovlasnika, otkrio je Rojters. Tako je i republikanski guverner države Henri Mekmaster.

Rojters je otkrio da najmanje osam odsto demokrata u prošlom Kongresu i 28 odsto republikanaca imaju takve pretke. Prevlast republikanaca odražava snagu partije na jugu, gde je ropstvo bilo koncentrisano.

Rojtersovo istraživanje otkriva koliko je Amerika intimno vezana za instituciju ropstva, uključujući i kroz "ljude koji donose zakone koji upravljaju našom zemljom", rekao je Henri Luis Gejts mlađi, profesor na Univerzitetu Harvard.

Gejts je rekao da identifikovanje tih porodičnih veza sa robovlasnicima "nije još jedno poglavlje u igri okrivljivanja. Mi ne nasleđujemo krivicu za postupke naših predaka".

"Samo treba reći: pogledajte koliko smo blisko povezani sa institucijom ropstva i kako je ona uticala na živote predaka ljudi koji nas danas predstavljaju u Kongresu Sjedinjenih Država", rekao je Gejts.

"Ovo je prilika za učenje za svakog pojedinca. To je takođe prilika za učenje za njihove birače ... i za američki narod u celini", ističe.

 

image