Svet

"Blumberg": EU bi da blokira Sunce kako bi se izborila sa globalnim zagrevanjem

Brisel jedan požar gasi drugim, potencijalno još gorim
"Blumberg": EU bi da blokira Sunce kako bi se izborila sa globalnim zagrevanjemGetty © Andy Lyons / Staff

Evropska unija razmatra upotrebu tehnologija koje uključuju velike intervencije na prirodne pojave poput sunčevih zraka ili atmosfere, kao deo svoje nove strategije za borbu protiv klimatskih promena, prenosi "Blumberg", pozivajući se na nacrt dokumenta koji bi mogao da bude objavljen kasnije ove nedelje.

Dokument koji će Brisel navodno objaviti ima za cilj procenu posledica ubrzanog globalnog zagrevanja, kao što su nestašica vode ili hrane, i kako će to uticati na nove sukobe ili talase masovnih migracija, navodi "Blumberg". Takođe će sadržati procenu potencijala za proučavanje tehnologija reinženjeringa atmosfere i opasnosti koje su sa njima povezane.

Projekti koje Brisel razmatra mogu se kretati od odbijanja sunčevih zraka ili njihovog blokiranja da stignu do površine Zemlje do promene vremenskih obrazaca, primetio je "Blumberg". EU želi međunarodne diskusije o ovom pitanju, kao i o potencijalnom stvaranju pravila u ovoj oblasti.

"EU će podržati međunarodne napore za sveobuhvatnu procenu rizika i neizvesnosti klimatskih intervencija, uključujući modifikaciju sunčevog zračenja", navodi se u dokumentu, koji je i dalje podložan promenama.

"Blumberg" navodi da takve tehnologije "unose nove rizike po ljude i ekosisteme, dok bi takođe mogle da povećaju neravnotežu moći između nacija, izazovu sukobe i pokrenu bezbroj etičkih, pravnih, upravljačkih i političkih pitanja".

Opcija geoinženjeringa se razmatra usred strahovanja da bi međunarodna zajednica mogla da propusti cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa, primetio je "Blumberg", dodajući da bi EU mogla da se okrene radikalnijim opcijama poput raspršivanja stratosferskog aerosola, kako bi smanjila količinu sunčeve svetlosti koja dopire do zemlje.

"Blumberg" je takođe primetio da su kritičari geoinženjeringa upozorili da takve metode mogu uključivati nepredviđene nuspojave kao što su promene u obrascima kiše, bez navođenja imena.

image