Svet

Prkosni Džo: Bajden drži stranu problematičnom Hanteru, što čak i neke demokrate čini nervoznim

Česta javna pojavljivanja Hantera Bajdena američka javnost doživljava kao čin prkosa predsednika koji je odlučan da svima pokaže da je na strani svog sina
Prkosni Džo: Bajden drži stranu problematičnom Hanteru, što čak i neke demokrate čini nervoznimGetty © Drew Angerer / Staff

Čini se da je Hanter Bajden svuda. Vedar i druželjubiv, bio je zvezda večeri na zabavi u Beloj kući prošle sedmice, ćaskajući i smejući se sa zvanicama.

Međutim, jedan od gostiju koji sigurno nije želeo da ćaska sa njim bio je Merik B. Garland, državni tužilac čije je Ministarstvo pravde samo dva dana ranije postiglo sporazum o priznanju krivice na osnovu kog će predsednikov sin verovatno izbeći zatvorsku kaznu.

Navodno, tužilac nije znao da će na državnoj večeri biti i Hanter Bajden.

Prisustvo mlađeg i problematičnijeg Bajdena na tako istaknutom događaju u Beloj kući i to tako brzo nakon sporazuma o priznanju krivice nije bilo jedino njegovo javno pojavljivanje. Nekoliko dana kasnije, sa tatom je otišao u Kemp Dejvid za vikend.

Insajderi i "posmatrači prilika" u Vašingonu kažu da tako javno istupi Bajdenovih predstavljaju znak prkosa predsednika koji je odlučan da pokaže da stoji uz svog sina suočenog sa "toksičnim" napadima. Ipak, piše "Njujork tajms" neke demokrate, uključujući sadašnje i bivše zvaničnike Bajdenove administracije, privatno to videle kao nepotreban gest bockanja medveda.

"Tačno je znao šta radi i bio je voljan da istrpi kritike kako bi poslao poruku svom sinu da ga voli", rekao je Norman Ejzen, koji je važio za "cara etike" u Beloj kući predsednika Baraka Obame kada je Bajden bio potpredsednik. Možda izvođenje nije savršeno, ali nijedno etičko pravilo nije bilo prekršeno, dodao je Ejzen.

Iz Bele kuće poručuju da je Bajden jednostavno bio otac.

"U svim administracijama, bez obzira na stranku, uobičajeno je da članovi predsedničke porodice prisustvuju državnim večerama i da prate predsednike u Kemp Dejvid", rekao je portparol Bele kuće. "Predsednik i prva dama vole i podržavaju svog sina."

Dok demokrate optužuju desničare da su fiksirani na Hanterove ispade - jurenje prostitutki, konzumiranje alkohola i kreka - neki od predsednikovih saveznika privatno se žale da je, koliko god to bilo razumljivo, on slep kada je u pitanju njegov sin i nije u stanju da spreči Hantera da koristi porodično ime u poslovnim transakcijama.

To nije tema koju savetnici olako pokreću sa Bajdenom, ako je uopšte i pokreću zbog čega mnogima od njih ostaje samo da gledaju kako on to rešava i da reaguju u skladu sa tim. Kako navodi "Njujork tajms", oni se teše uverenjem da mnogi Amerikanci razumeju očevu ljubav prema svom sinu, čak i onom koji greši, i nadaju da to neće značajno naštetiti kandidaturi Bajdena za reizbor sledeće godine.

Iako liberalni mediji tvrde da Džozef Bajden nije koristio svoj uticaj da izvuče sina iz problema, prošlonedeljna večera u Beloj kući kojoj je prisustvovao i državni tužilac, bocnula je u živac brojne republikance i konzervativne medije.

Ali i demokrate koje, iako kažu da Bajden nije kao Donald Tramp koristio svoj uticaj, smatraju da je predsednik morao malo da se distancira od sina, naročito tako brzo posle sporazuma o priznanju krivice i da je precenio empatiju Amerikanaca.

image