Svet

Uslovna kazna i nagodba: Za šta se tereti Hanter Bajden?

Sin američkog predsednika izjasnio se krivim za izbegavanje plaćanja poreza, a dugovao je najmanje 100.000 dolara za 2017. i isto toliko za 2018. godinu, dok je za nelegalno posedovanje oružja sklopio sporazum s tužilaštvom
Uslovna kazna i nagodba: Za šta se tereti Hanter Bajden?© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Sporazum o priznanju krivice, koji su sklopili sin predsednika Sjedinjenih Američkih Država Hanter Bajden i tužilaštvo, imaće neposrednog uticaja na predsedničku izbornu trku 2024, procenio je Si-En-En objavljujući vest da će se Hanter Bajden izjasniti krivim po dve tačke optužnice koje ga terete za poreske prekršaje, dok će po trećoj, kojom se tereti za nelegalno posedovanje oružja, sklopiti sporazum sa tužilaštvom.

O kazni će konačnu reč reći sud, ali za sada nije objavljeno kada bi se Hanter Bajden mogao naći pred sudijom.

Optužbe su detaljno navedene u krivičnom podnesku u Okružnom sudu SAD u Delaveru, gde je tužilac Dejvid Vajs, kojeg je imenovao bivši američki predsednik Donald Tramp, vodio istragu koja je svojevremeno istraživala optužbe za pranje novca, lobiranje u inostranstvu i drugo.

Ministarstvo pravde navelo je da je istraga još uvek u toku, ali je Hanterov advokat Kristofer Klark izjavio da je sporazumom stavljena tačka na ovu istragu.

Bajdenova administracija i Ministarstvo pravde već su pod salvom kritika republikanaca zbog podizanja optužnice od 37 tačaka protiv nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima. Deo republikanaca i sada je reagovao, ubrzo posle objavljivanja informacija o toku slučaja Bajdena mlađeg.

Kongresmen iz redova republikanaca Džejms Komer, koji je na čelu Nadzornog odbora Predstavničkog doma i koji vodi istrage o Bajdenovoj porodici naveo je da je sporazum o priznanju krivice "šamar u lice kada sve više dokaza koje je otkrio Nadzorni odbor otkriva da su Bajdenovi bili uključeni u korupciju, prodaju uticaja i moguće podmićivanje".

On je naveo da sporazum Bajdena mlađeg neće omesti istragu koja se vodi u Predstavničkom domu.     

Predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti nazvao je sporazum o priznanju krivice Hantera Bajdena "dogovorom ispod žita", sugerišući da bi Bajden trebalo da se suoči sa zatvorskom kaznom zbog krivičnih dela koje je počinio, preneo je "Gardijan". Makarti je novinarima rekao i da bi Ministarstvo pravde trebalo da preda dokumentaciju Nadzornom odboru Predstavničkog doma, i da sada ne može da kaže da zbog istrage koja je u toku ne može da pruži kongresmenu Komeru sve informacije koje su mu potrebne.

Oglasio se i jedan od najglasnijih republikanaca, bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je u objavi na svojoj društvenoj mreži "Istina" ocenio da je pravosuđe propalo kada je Bajdenu izreklo običnu "saobraćajnu kaznu".

Kao deo sporazuma o priznanju krivice, Ministarstvo pravde složilo se da preporuči uslovnu kaznu za Hantera Bajdena za dve tačke optužnice koje se odnose na izbegavanje plaćanja poreza 2017. i 2018. godine, navode izvori na koje se poziva Si-En-En.

Hanter Bajden dugovao je najmanje 100.000 dolara za poreze u 2017. i najmanje još toliko za narednu godinu. Prema sudskim dokumentima, on je te dve godine imao oporezivi prihod veći od 1,5 miliona dolara.

Istražitelji su se bavili i slučajem iz 2018. godine kada je u Vilmingtonu tadašnja devojka Hantera Bajdena bacila u đubre vatreno oružje koje je bilo u njegovom posedu. Hanter je u intervjuu iz 2021. godine izjavio da je u to vreme bio zavistan od droga, što je pobudilo sumnje da je prekršio zakon kada je kupio vatreno oružje jer je zakonom zabranjeno da onaj koji koristi droge ili je zavistan od njih kupuje oružje.

Što se tiče optužbi koje se tiču neplaćanja poreza, Si-En-En navodi da su poreske vlasti više puta  opominjale Bajdena na neizmerene obaveze prema državi, a u julu prošle godine njegov advokat Klark izjavio je za ovaj američki medij da je Bajden mlađi izmirio sva poreska dugovanja.

Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci u međuvremenu je pokrenuo istragu Bajdenovog finansijskog poslovanja, istražujući i na koji način Ministarstvo pravde vodi sopstvenu istragu protiv njega, kao i sumnje o uključenosti porodice Bajden u poslove u inostranstvu.

Advokati jednog uzbunjivača iz poreskih vlasti koji tvrdi da postoji uticaj na istragu, zatražili su u vezi s tim razgovor s demokratama i republikancima koji vode istragu o Bajdenovima u Kongresu. Ovaj uzbunjivač tvrdi da ima informaciju koja opovrgava iskaz dat pod zakletvom koji je Kongresu dao jedan visoki politički predstavnik.

Republikancima se obratio i uzbunjivač iz FBI žaleći se da Ministarstvo pravde ne dozvoljava agentima da preduzmu odlučnije korake u vezi sa istragom protiv Hantera Bajdena.

Podseća se da su predmet istrage Ministarstva pravde bili pokušaji Bajdena mlađeg, nakon što je njegov otac napustio potpredsedništvo 2017, da osigura dogovor sa "CEFC Čajna enerdži" o ulaganju u američke energetske projekte. Dogovor je na kraju propao, a kineske vlasti su kasnije pritvorile izvršnog direktora kompanije zbog optužbi za korupciju.

Predmet istrage bilo je i lobiranje Bajdena mlađeg u Ukrajini, a posebnu pažnju privuklo je njegovo angažovanje u energetskoj kompaniji "Burisma", gde je bio u upravnom odboru od 2014. do 2019. godine sa zaradom od 50.000 dolara mesečno za taj angažman.

image