Svet

"Fejsbuk": Dugogodišnji agent CIA zadužen za izbore širom sveta

Bermanov rad u odeljenju za "dezinformacije" poklapa se s predizbornom kampanjom 2020. godine, kada je ta društvena mreža cenzurisala vodeće republikanske glasove i konzervativne informativne sajtove
"Fejsbuk": Dugogodišnji agent CIA zadužen za izbore širom sveta© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, File

Bivši agent američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Aron Berman, koji je već radio u "Fejsbukovom" timu za "dezinformacije" tokom izbora 2020. godine, unapređen je u "šefa izborne politike" u kompaniji koja se sada zove "Meta".

Na novom radnom mestu (od maja 2023), što je naveo na svom profilu na mreži "Linkdin", vodi tim odgovoran za sadržaje koji su u vezi s izborima širom sveta, te nadgleda sprovođenje politike firme na "ključnim" izborima. Ne kaže koji su to ključni izbori, premda se može naslutiti da će to najpre biti izbori za predsednika SAD naredne godine.

Berman je radio u CIA između marta 2002. i jula 2019, gde je pisao i uređivao strogo poverljiv dokument koji je američka obaveštajna zajednica svakodnevno pripremala za predsednikove potrebe.

Prema informacijama s "Linkdina", Berman je imao značajnu poziciju u agenciji uključujući i to da je bio zadužen za "timove od desetina analitičara i s multimilionskim budžetima", te da je vodio brifinge za članove Kongresa i članove Saveta za nacionalnu bezbednost.

Godine 2019. napustio je CIA i pridružio se "Fejsbuku" (sada "Meta"), gde je postao viši menadžer koji se bavio politikama firme u vezi s "dezinformacijama". Prema Bermanu, on je "formirao američki tim za politiku dezinformacija i sproveo tu politiku u praksi tokom kritičnih događaja".

Ni ovde Berman ne navodi koji su to "kritični događaji", ali se njegov mandat u "Fejsbukovom" odeljenju za "dezinformacije" poklapa s predizbornom kampanjom 2020. godine, kada je ta društvena mreža, kao i druge platforme cenzurisala vodeće republikanske glasove i konzervativne informativne sajtove.

Prema rečima osnivača "Fejsbuka" Marka Zakerberga, američka obaveštajna zajednica, tačnije FBI, upozorila je tada kompaniju na neminovnu "rusku propagandnu deponiju", a malo pre nego što je "Njujork post" objavio prvu priču o "laptopu iz pakla" Hantera Bajdena, sina tadašnjeg kandidata za predsednika SAD a sadašnjeg lidera te zemlje Džozefa Bajdena.

image