Svet

Predsednikov sin za 10 miliona dolara: "Bajdenovi su najbolji"

Znam da uradim tačno ono što direktor želi od ovog partnerstva, napisao je Hanter Bajden svom kineskom poslovnom saradniku dogovarajući isplatu od 10 miliona dolara
Predsednikov sin za 10 miliona dolara: "Bajdenovi su najbolji"www.globallookpress.com © © Julia Nikhinson - Pool via CNP

Sin aktuelnog američkog predsednika Hanter Bajden tražio je 10 miliona dolara od kineskog poslovnog partnera kako bi "pogurao interese" zajedničkog poslovnog poduhvata sa kineskom energetskom kompanijom tvrdeći da su "Bajdenovi najbolji".

Ovi navodi deo su nedavno objavljene poruke na Vocapu, prepiske koju je, inače, u svom izveštaju spomenuo i Nadzorni odbor Predstavničkog doma 3. avgusta 2017. godine.

Poruke su razmenjivali Hanter Bajden i saradnik kineske energetske kompanije "CEFC Čajna enerdži" Gongven Dong, preneo je "Foks njuz".

"Vrlo jednostavno. Deset miliona godišnjeg budžeta za zastupanje interesa zajedničkog preduzeća", napisao je Bajden mlađi.

On je opisao kako će se utvrđivati rashodi i izdaci, u konsultaciji sa njegovim firmama "Ovasko" i "Hadson Vest".

"Ako direktor ne ceni da je ovaj odnos vredan najmanje pet miliona dolara, onda sam zbunjen. Umoran sam od ovoga… Mogu da imam platu od pet miliona dolara u bilo kojoj advokatskoj kancelariji u Americi. Ako mislite da je ovde reč o novcu, nije", naveo je Bajden.

I dodao: "Bajdenovi su najbolji, znam da uradim tačno ono što direktor želi od ovog partnerstva. Molim vas ne svađajmo se oko sitnica".

Prema izveštaju Komiteta za nacionalnu bezbednost i Komiteta za finansije Senata koji su istraživali poslove Hantera Bajdena u inostranstvu, Gongven Dong i drugi kineski državljani sa kojima je sin američkog predsednika imao poslovne odnose povezani su sa kineskom vladom i vojskom. 

U izveštaju Senata navedeno je i da je 8. avgusta 2017, nekoliko dana posle razmenjenih poruka na Vocapu, kineska energetska kompanija uplatila gotovo pet miliona dolara na račun "Hadson vesta", firme koju je Hanter Bajden otvorio sa kineskim partnerima. Citira se i da su sredstva možda nabavljena preko zajma od preduzeća za koje se veruje da je bilo značajan akcionar CEFC-a, kao i da je nejasno da li je Hanter Bajden imao polovinu vlasništva u "Hadson vestu" u vreme uplate.     

U izveštaju se takođe navodi da je od dana kada je pet miliona dolara leglo na račun "Hadson vesta" pa sve do septembra 2018. godine ova firma slala zahteve za isplate "Ovasku", preduzeću Hantera Bajdena. Isplate su opisane kao troškovi konsultacija i dostigle su za godinu dana iznos od 4.790.375 dolara.

Podseća se da su osim sada objavljene poruke sa Vocapa u kojoj se pominju milionski iznosi i moć porodice Bajden, u javnost dospele slične objave o poslovnim transakcijama predsednikovog sina.

"Foks njuz digital" obelodanio je u decembru 2020. tekstualne poruke između Hantera Bajdena i njegovih poslovnih saradnika Tonija Bobulinskog i Džejmsa Gilijara, takođe povezane sa kineskom energetskom kompanijom. Gilijar je u maju 2017. poslao Bobulinskom poruku u kojoj se pominje i američki predsednik Džozef Bajden.

"Čoveče, u pravu si, hajde da pokrenemo ovu kompaniju, onda kažemo H i porodici o visokim ulozima i uključimo i Džoa".

Bela kuća demantovala je da je predsednik ikada imao ikakve veze sa poslovima svog sina.

Ista medijska kuća objavila je 2020. godine i mejlove Hantera Bajdena upućene čelnicima CEFC-a u kojima se takođe pominje 10 miliona dolara i firma "Sinohok holdings", koju je Bajden osnovao sa kineskim partnerima.

"Uveren sam da ste dobro obavešteni od našeg dragog prijatelja direktora Zanga o političkim i ekonomskim vezama koje smo uspostavili u zemljama u kojima ste zainteresovani da se proširite narednih meseci i godina", piše Bajden čelniku kineske kompanije.  

Ministarstvo pravde saopštilo je prošle nedelje da će se Hanter Bajden izjasniti krivim za dva poreska prekršaja. Predsednikov sin trebalo bi da postigne nagodbu s tužilaštvom i oko optužbe za posedovanje nelegalnog oružja. I za jedno i za drugo, "Foks njuz" navodi da je deo dogovora kako bi Hanter Bajden izbegao zatvorsku kaznu.

image