Svet

Šef turske diplomatije zgrožen paljenjem Kurana: To je podlo i odvratno

Najnovija dešavanja ponovo mogla da razbesne Tursku u trenutku kada Švedska očekuje da se njeno članstvo u NATO ratifikuje
Šef turske diplomatije zgrožen paljenjem Kurana: To je podlo i odvratno© printskrin/Euronews/Twitter

Nakon što je švedska policija juče dala dozvolu čoveku da ispred centralne džamije u Stokholmu pocepa i zapali Kuran, više stotina pristalica tog čina, ali i protivnika islama koji poštuju prava Kurda, okupilo se na ostrvu Sodermalm.

Paralelno sa tim, na verski praznik Kurban-bajram ovu bogomolju poseti oko 10.000 muslimana, pa je čitav događaj bio pod budnim okom policije, piše "Rojters".

Agencija naglašava da bi najnovija dešavanja ponovo mogla da razbesne Tursku u trenutku kada Švedska očekuje da se njeno članstvo u NATO ratifikuje. Turska je, jedina uz Mađarsku, taj proces obustavila optužujući Švedsku da skriva teroriste i ne želi da ih izruči.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan osudio je čin paljenja Kurana i okupljanje pristalica kao "podlo i odvratno", dodajući da je neprihvatljivo dozvoliti antiislamske proteste u ime slobode izražavanja.

"Zatvarati oči pred takvim groznim delom znači biti saučesnik", napisao je on na Tviteru.

Zamenik portparola Stejt departmenta Sjedinjenih Država Vedan Patel takođe je naglasio da spaljivanje verskih tekstova predstavlja nepoštovanje i nazvao ga štetnim.

"Ono što bi moglo biti legalno svakako nije nužno prikladno", rekao je on i ipak pozvao Tursku i Mađarsku da bez odlaganja ratifikuju protokol o pristupanju Švedske u NATO jer se veruje da je Stokholm ispunio svoje obaveze iz trilateralnog memoranduma.

Inače, juče je oko 200 posmatrača svedočilo kako jedan od dvojice demonstranata cepa stranice Kurana i njima briše cipele pre nego što je zapalio versku knjigu, dok je drugi govorio u megafon.

Neki od prisutnih uzvikivali su "Bog je veliki" na arapskom u znak protesta zbog paljenja, a jednog čoveka je policija privela nakon što je pokušao da antiislamiste gađa kamenom.

Jedan pristalica okupljenih uzvikivao je "neka gori". Policija je ubrzo privela jednu osobu.

Premijer Ulf Kristerson rekao je na konferenciji za novinare da neće spekulisati o tome kako bi protest mogao da utiče na pristup u Severnoatlantski savez.

Predstavnici džamije razočarani su odlukom policije da odobri protest na muslimanski praznik Kurban-bajram, izjavio je imam Mahmud Halfi.

"Džamija je predložila policiji da bar preusmeri demonstracije na drugu lokaciju, što je po zakonu moguće, ali su vlasti odlučile da to ne urade", naveo je Halfi u saopštenju.

image