Svet

Londonski "Tajms": Podela Ukrajine po scenariju Koreje

Iz Korejskog mira mogu se naučiti neke lekcije: prvo, potrebno je da se vode posredni razgovori čak i dok sukobi traju, a drugo, kada stvari zapnu, potrebno je angažovati neutralne posrednike u dijalogu
Londonski "Tajms": Podela Ukrajine po scenariju Koreje© Tanjug/AP Photo/Libkos

Zapad hvata zamor od rata u Ukrajini, a zapadni političari plaše se da bi preveliko odugovlačenje smanjilo podršku birača za obezbeđivanje modernog naoružanja Kijevu, piše britanski "Tajms".

Obećanje da će moral ruskih vojnika splasnuti kada budu suočeni sa moćnim zapadnim naoružanjem još se nije ispunilo. Ruski vojnici se prilagođavaju, a ne beže sa bojišta, konstatuje se u tekstu u kojem se iznosi mišljenje da i u Rusiji vlada zamor od rata i da njena ekonomija trpi zbog toga.

Osećaj da ništa neće u skorije vreme biti razrešeno na bojnom polju nagoni na razmišljanja, barem u Vašingtonu, o tome kako da se rat završi. Početna tačka trebalo bi da bude da ni Rusija, ni SAD nemaju interes da se rat razgori u sukob svetskih razmera. SAD su bile izričite, dok su isporučivale sve moćnije oružje, da Ukrajina ne sme da ga upotrebi na ruskoj teritoriji.

U američkim spoljnopolitičkim krugovima, kako se navodi u tekstu, razmatra se model Koreje, ako ne za primirje onda barem za prekid vatre. Ove godine obeležava se 70 godina od primirja između severa i juga, podseća se u tekstu.  

Politička stvarnost moraće da razvodni maksimalističke zahteve, administracija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog to zna, ali ne može da izađe u javnost sve dok vodi borbu za opstanak. Zapad to mora da poštuje, dok istovremeno obezbeđuje tenkovima i municijom korisne putokaze za budućnost.

Kako se dalje navodi, komunistička invazija juga Koreje 1950. godine dovela je do mnogo mrtvih, ali zahvaljujući stabilnosti koju je ponudilo međunarodno dogovoreno primirje, Južna Koreja postajala je ekonomski motor, a procvetala je i demokratija, ističe londonski medij. To ne znači da može da se opusti jer ima suseda, Severnu Koreju, koji joj preti, ali barem nema ratnih dejstava u punom opsegu.

Poređenje nije savršeno ali iz Korejskog mira mogu se naučiti neke lekcije. Prvo, potrebno je da se vode posredni razgovori čak i dok sukobi traju. Drugo, kada stvari zapnu, potrebno je angažovati neutralne posrednike u dijalogu.

Bezbednosna podrška Zapada Kijevu mora da postane uslov u pregovorima.  

"Da li je to prodaja Putinu? Ne. Ako pregovori uspeju oni mogu da pokažu njegovu maskiranu predaju. Ako ne, još mnogo ljudi će umreti", zaključuje se u tekstu.

image