Svet

"Beli marš" u Parizu, policijski čas u Klamaru: Zapaljeni automobili i sukobi sa policijom (VIDEO)

Protest zbog ubistva 17-godišnjeg tinejdžera eskalirao je u sukob demonstranata sa policijom u pariskom predgrađu Nanter, a francuski ministar unutrašnjih poslova najavio je za večeras prisustvo 40.000 policajaca širom zemlje

U francuskom predgrađu Nanter došlo je do nemira i sukoba sa policijom, tokom "belog marša" koji se odražava u znak počasti tinejdžeru Naelu (17) ubijenom tokom saobraćajne kontrole. 

Oko 6.200 ljudi učestvovalo je u protestnom maršu, navodi "Figaro", dodajući da je nekoliko automobila prevrnuto i zapaljeno i da se "gusti crni dim širi po okolini". 

Marš je počeo oko 14 časova, a demonstranti su oko 16 časova došli blizu policijske prefekture, blizu mesta gde je Nael stradao u utorak. U blizini mesta tragedije održan je minut ćutanja, ali je izbila i tuča demonstranata sa policijom.

Vozeći se na kamionu s platformom, Naelova majka je mahala okupljenima noseći belu majicu sa natpisom "Pravda za Naela" sa datumom njegove smrti ispod, navodi Rojters.

U francuskom gradu Klamar, južno od Pariza u regionu Il de Frans, od večeras pa do 3. jula uvodi se policijski čas od 21 sat do šest sati ujutru, saopštile su lokalne vlasti.

Policijski čas ima za cilj uspostavljanje reda nakon nemira koji su izbili ranije ove nedelje, pošto je policija ubila tinejdžera koji nije zaustavio automobil, u pariskom predgrađu Nanter, objavile su vlasti na Tviteru, prenosi Rojters.

40.000 policajaca u niskom startu

Širom Francuske večeras će biti raspoređeno 40.000 policajaca, od čega oko 5.000 u Parizu, nakon što su se neredi proširili na celu zemlju, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen.

"Država mora čvrsto da odgovori", poručio je ministar.

Policajac je optužen za ubistvo i određen mu je pritvor, navodi se u saopštenju za javnost tužilaštva u Nanteru, prenosi "Figaro" .

Tužilac u Nanteru je kazao da je policajac koji je ispalio hitac rekao istražiteljima da je to učinio kako bi sprečio tinejdžera da pobegne, nakon što je počinio nekoliko saobraćajnih prekršaja, i zato što je bio zabrinut za svoju bezbednost i bezbednost javnosti, prenosi Rojters.

Tokom jučerašnjih protesta u nekoliko francuskih gradova izbili su nemiri zbog brutalnosti policije, i tom prilikom uhapšeno je 180 osoba, naveo je Darmanen. On je dodao da su demonstranti napali gradske skupštine, škole i policijske stanice.

Iz francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da su tokom nereda lakše povređena 24 policajca, kao i da su demonstranti zapalili oko 40 automobila.

U utorak ujutru, policajac je ubio 17-godišnjaka tokom provere u Nanteru, predgrađu u zapadnom delu Pariza, zbog toga što je mladić odbio da zaustavi svoj automobil.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da je ubistvo tinejdžera "neoprostivo", dodajući da se nada da će pravda "brzo obaviti svoj posao".

"Ništa ne opravdava smrt mlade osobe. Želeo bih da izrazim osećanja cele nacije zbog onoga što se dogodilo i da njegovoj porodici pošaljem našu solidarnost i naklonost nacije", izjavio je Makron.

image