Svet

Zvaničnik Kijeva udario šakom o sto: Ako ne dobijemo poziv, Zelenski neće doći na samit NATO-a

Kijev od svojih saradnika traži da napokon započnu proceduru, rekao je zamenik šefa kancelarije Zelenskog "udarajući o sto" tokom intervjua
Zvaničnik Kijeva udario šakom o sto: Ako ne dobijemo poziv, Zelenski neće doći na samit NATO-aGetty © Handout / Handout

Ako Ukrajina ne dobije poziv da tokom julskog samita NATO-a započne proces pridruživanja Alijansi, Vladimir Zelenski neće prisustvovati, rekao je zamenik šefa kancelarije Zelenskog Igor Žovkva za Rojters.

Prema njegovim rečima, zahtev Kijeva za članstvo je "na stolovima" članica Alijanse, a odgovor na nju podrazumeva "poziv u članstvo".

"Tražimo od vas da započnete proceduru", rekao je Žovkva, "udarajući o sto" u toku intervjua.

Predstavnik kancelarije je zapretio da ako samit "ne bude dao rezultate", a članovi Alijanse "pokažu nedostatak hrabrosti", Zelenski neće imati razloga da ide tamo.

Podsetio je da su Finska i Švedska, koje su podnele zahteve prošle godine za članstvo, odmah dobile odgovore zemalja članica i poziv da se pridruže Alijansi.

Samit NATO-a biće održan u Vilnjusu 11. i 12. jula.

Vladimir Zelenski je ranije naglasio da će ukrajinske trupe biti demotivisane ako Ukrajina ne dobije poziv za samit NATO-a u julu.

Ukrajinski predsednik je, kako tvrdi, više puta razgovarao sa liderima evropskih zemalja, predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zamolio ih da "ne izvuku tepih ispod nogu" Ukrajine.

Stoltenberg je još 19. juna rekao da saveznici ne razmatraju članstvo Ukrajine, već se konsultuju o tome koji koraci će je približiti članstvu.

"Sada je najvažnije da očuvamo Ukrajinu kao suverenu državu", istakao je tada.

image