Svet

Poljska traži američko nuklearno oružje

Konačna odluka o tom pitanju biće na Vašingtonu, rekao je Mateuš Moravjecki
Poljska traži američko nuklearno oružjeGetty © Omar Marques

Varšava je tražila od NATO-a da je uključi u program nuklearne razmene tog saveza, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Program dozvoljava raspoređivanje američkih nuklearnih bombi na teritoriji drugih država.

Moravjecki je apel Poljske nazvao odgovorom na odluku Moskve da postavi svoje taktičko nuklearno oružje u susednoj Belorusiji.

"Zbog činjenice da Rusija namerava da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, mi apelujemo na NATO da nam dozvoli učešće u Programu razmene nuklearnog oružja", rekao je premijer.

Konačna odluka o tom pitanju biće na Vašingtonu, rekao je Moravjecki, dodajući da Varšava iskazuje svoju nameru da brzo deluje u tom pogledu. Poljska ne želi da sedi skrštenih ruku, rekao je on, optužujući ruskog predsednika Vladimira Putina da pojačava "sve vrste pretnji".

Pokrenut 2009. godine, program NATO za razmenu nuklearne energije predvideo je da američke nuklearne bombe B-61 budu raspoređene na različitim lokacijama širom Evrope, uključujući Belgiju, Nemačku, Italiju, Holandiju i Tursku.

Videlo se da su neke države su zažalile što su dozvolile američko raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji. Još 2010. godine, nemački zakonodavci su doneli odluku o povlačenju američkog nuklearnog oružja sa teritorije te zemlje, ali oružje je i dalje na mestu. U aprilu 2023, Sevim Dagdelen, zamenica šefa frakcije levice u Bundestagu, ponovo je zahtevala povlačenje američkih trupa iz Nemačke, kao i američko nuklearno oružje.

image