Svet

Sahrana ubijenog tinejdžera u Francuskoj: Održan sastanak kriznog štaba, Makron ne ide u Berlin

Prema najnovijim podacima, tokom četvrte noći protesta širom Francuske, uhapšeno je 1.311 osoba, najnoviji je bilans koji je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje
Sahrana ubijenog tinejdžera u Francuskoj: Održan sastanak kriznog štaba, Makron ne ide u Berlin© Tanjug/AP/Lewis Joly

Danas je sahranjen tinejdžer Nael M., čija je smrt pokrenula nasilne proteste u Francuskoj.

List "Mond" je objavio da se veliki broj stanovnika Nantera i Naelovih prijatelja okupio kako bi mu odali počast na pogrebu koji je održan prema muslimanskim običajima.

U toku protesta širom zemlje, izazvanih smrtonosnom pucnjavom policajca u tinejdžera, pričinjena šteta je velika, od Pariza do Marseja i Liona, pa čak i u francuskim prekomorskim teritorijama, gde je jedan 54-godišnjak poginuo nakon što ga je pogodio zalutali metak u Francuskoj Gvajani.

Stotine policajaca i vatrogasaca je povređeno, uključujući 79 tokom noći, međutim, vlasti nisu objavile izveštaje o povređenim demonstrantima.

Francuska fudbalska reprezentacija – predvođena međunarodnom zvezdom Kilijanom Mbapeom, idolom mnogih mladih u siromašnim naseljima gde je gnev jak – založila se za okončanje nasilja.

"Mnogi od nas su iz radničkih naselja, i mi delimo ovaj osećaj bola i tuge" zbog ubistva 17-godišnjeg Naela, rekli su igrači u saopštenju.

"Nasilje ništa ne rešava. … Postoje i drugi mirni i konstruktivni načini da se izrazite", naveli su i dodali da je, umesto toga, sada vreme za 'žalost, dijalog i obnovu', prenosi Tanjug.

Naelova majka, identifikovana kao Munija M., rekla je televiziji "Frans 5" da je ljuta na policajca, ali ne i na policiju.

"Video je klinca arapskog izgleda, hteo je da mu oduzme život", kazala je ona.   

Prema najnovijim podacima, tokom četvrte noći protesta širom Francuske, uhapšeno je 1.311 osoba, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Uprkos apelu predsednika Francuske Emanuela Makrona roditeljima da zadrže svoju decu kod kuće, došlo je do uličnih sukoba između mladih demonstranata i policije.

Prema navodima vlasti, podmetnuto je oko 2.500 požara, paljeni su automobili i zgrade, a prodavnice su opljačkane.

Otkako su nemiri počeli u utorak uveče, policija je uhapsila ukupno 2.400 ljudi, od kojih više od polovine tokom četvrte noći nasilja.

Održan sastanak kriznog štaba

Sastanak kriznog štaba je održan danas ujutro u Francuskoj, preneo je list "Mond".

Prema pisanju lista, sastanak je organizovan kako bi se razgovaralo o četvrtoj noći nemira na ulicama Francuske.

Ovaj sastanak je bio treći od početka masovnih protesta u zemlji, a prva dva sastanka, održana u četvrtak i petak, vodio je francuski predsednik Emanuel Makron, navodi list.

Makron je ujedno odložio posetu Berlinu zakazanu za ponedeljak, saopštio je kabinet nemačkog predsednika.

"S obzirom na unutrašnju situaciju, predsednik Republike je nagovestio da želi da ostane u Francuskoj u narednih nekoliko dana", saopštila je Jelisejska palata.

image