Svet

Makronu krive video-igrice za nasilje?! Medvedev oštar: Novac za oružje Ukrajini korisniji Francuzima

Videli smo da Snepčet, TikTok i nekoliko drugih mreža služe kao nasilna mesta za okupljanje i oponašanje nasilja, zbog kojeg neki mladi ljudi gube dodir sa stvarnošću, kaže francuski predsednik
Makronu krive video-igrice za nasilje?! Medvedev oštar: Novac za oružje Ukrajini korisniji Francuzima© AP Photo/Laurent Cipriani/Tanjug

Nakon što je odlučio da zbog novih nereda u Francuskoj ne ide u Berlin u ponedeljak, predsednik te države Emanuel Makron optužio je platforme društvenih medija i video-igrice za širenje nasilja na ulicama Pariza, Liona, Marselja...

Usred široko rasprostranjenih nemira prouzrokovanih policijskim ubistvom sedamnaestogodišnjeg mladića i dostavljača pice Naela M. u pariskom predgrađu Nanter, francuski predsednik prvo je organizovao sastanak kriznog štaba na kome, umesto da se fokusira na policiju i problem rasizma, usredsredio se na internet.

"Oko trećine uhapšenih u poslednje tri noći su tinejdžeri i mladi. Društvene mreže igraju glavnu ulogu u događajima poslednjih dana. Videli smo da Snepčet, TikTok i nekoliko drugih mreža služe kao nasilna mesta za okupljanje i oponašanje nasilja, zbog kojeg neki mladi ljudi gube dodir sa stvarnošću", rekao je Makron, prenosi RT.

Predsednik Francuske je dodao da su mladi izašli na ulice kako bi odglumili "video-igrice koje ih truju". Pozvao je roditelje da zadrže svoju decu kod kuće.

Iz ministarstva policije ranije je rečeno da je vlada upozorila kompanije u čijem sastavu su društveni mediji da ne postavljaju pozive na nasilje i druge sadržaje koji veličaju nerede. U suprotnom, navodi se, protiv njih će biti preduzete sve zakonski neophodne mere.

Neredi su izbili u utorak uveče nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg vozača tokom rutinskog zaustavljanja saobraćaja.

Dotični policajac je brzo zatvoren i optužen za ubistvo, pošto je majka tinejdžera, koji je danas sahranjen, pozvala na "osvetu".

Istovremeno, u regionu Pariza drugi dan zaredom potpuno je zaustavljen autobuski i tramvajski saobraćaj posle 21 sat po lokalnom vremenu.

Uprava za javni prevoz "Il de Fransa", najnaseljenijeg regiona u Francuskoj koji uključuje glavni grad i njegova predgrađa, saopštila je da će tramvajski i autobuski saobraćaj biti potpuno zaustavljeni uveče najkasnije do 21 sat, kao i da će se ta mera obnavljati svake večeri do daljeg.

Javni prevoz se takođe ukida posle 19 sati u Marselju i 20 sati po lokalnom vremenu u Lionu, objavio je Bi-Bi-Si.

Na demonstracijama oružje sa Zapada, Britanci upozoreni da ne putuju u Francusku

Nemiri i pljačka su se pojačavali tokom sedmice i proširili se i na druge veće gradove, uključujući mediteransku luku Marselj, gde su demonstranti, kako se izveštava, opljačkali prodavnicu oružja.

Prema izveštajima s društvenim mrežama, napadnuto je i nekoliko policijskih stanica.

Pojavile su se i informacije o upotrebi oružja zapadne proizvodnje u obračunu policije i demonstranata, zbog čega iz Velike Britanije upozoravaju turiste da ne putuju u Pariz, prenosi "Dejli mejl".

Naime, iz britanskog ministarstva spoljnih poslova alarmirali su više od 2.000 Britanaca koji su nameravali da letuju u Francuskoj da, u slučaju da se ipak odluče za Mediteran, obavezno kupe osiguranje jer je "potrebnije nego ikad pre" u vreme krize koja se ne pamti još od protesta "Žutih prsluka".

Naelov drugar ispričao detalje policijske brutalnosti

U međuvremenu, saputnik Naela M. ispričao je frapantne detalje postupanja policajaca prema njima.

Smrt tinejdžera ovekovečena je video-snimkom, koji je u prvi plan ponovo stavio dugogodišnje pritužbe siromašnih i rasno mešovitih zajednica na policijsko nasilje i rasizam.

Putnik - koji je bio u automobilu poljskih tablica - rekao je da su pozajmili vozilo i otišli da se provozaju po naselju, te da "nisu bili pod uticajem alkohola ili droge". Primetili su policiju na motorima koji su ih pratili i na kraju zaustavili.

"Jedan policajac je došao do prozora i rekao Naelu: 'Ugasi motor ili ću te upucati'", ispričao je očevidac.

Tvrdio je da je policajac udario Naela kundakom pištolja, pre nego što je stigao drugi, i učinio isto. Potom mu je prvi policajac prislonio pištolj na glavu i rekao mu: 'Ne mrdaj ili ću ti zabiti metak u glavu', a da je drugi policajac rekao: 'Upucaj ga'.

"Bio sam uplašen. Izašao sam iz vozila i pobegao sam. Mislio sam da bi me mogli upucati. Šokiran sam onim što se preda mnom dogodilo mom prijatelju", zaključio je saputnik.

Makron je negirao da postoji sistemski rasizam unutar francuskih agencija za sprovođenje zakona.

Medvedev: Novac za oružje za Ukrajinu, korisniji Francuzima

Ovim povodom se, posle portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, oglasio i bivši predsednik i drugi čovek u ruskom Savetu bezbednosti Dmitrij Medvedev.

"Novac koji (Francuska) uzalud troši na oružje za bandu Vladimira Zelenskog mogao bi koristiti običnim Francuzima", rekao je Medvedev i dodao da je možda pravi čas da Makron stane na stranu Francuske.

image