Svet

Nemačka i Francuska zabrinute: Zemlja na pragu građanskog rata

Policija pod velikim pritiskom, izdata naredba da ne ulaze u borbu kako bi se sprečilo raspirivanje još većeg sukoba
Nemačka i Francuska zabrinute: Zemlja na pragu građanskog rata© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Nemiri koji se odvijaju na ulicama Francuske uvertira su za građanski, etnički i rasni rat, rekao je bivši kandidat za predsednika Francuske Erik Zemur za televiziju "Evropa-1". Situaciju je komentarisao i nemački kancelar Olaf Šolc, koji je podvukao da Nemačka "sa zabrinutošću" posmatra nemire.

"Građanski rat je sukob između stanovništva i vlasti, upravo ono što se sada dešava", objasnio je Zemur, dodavši da je za sve kriva "migraciona politika Francuske".

Policija je sada pod izuzetno velikim pritiskom. Naređeno im je da ne ulaze u sukob ne bi li se izbegle žrtve, što bi proizvelo još nekontrolisanih nemira, dodao je on.

Zemur je naveo i da, iako je ubistvo mladića neoprostiv čin, ta osoba je do svoje 17. godine bila osuđena više puta.

Makron je odložio i državnu posetu Berlinu, a u intervjuu nemačkoj televiziji ARD, Šolc je rekao da Nemačka, osim što "sa zabrinutošću" posmatra nemire u Francuskoj, dodao da je uveren da će njegov francuski kolega uspešno smiriti situaciju.

"Ne očekujem da će Francuska postati nestabilna, iako su slike, naravno, veoma uznemirujuće", kazao je on.

Podsetimo, u Francuskoj su u toku protesti koji traju već pet dana. Demonstracije su se prelile i na Belgiju i Švajcarsku, u kojoj je noćas privedeno šest maloletnih lica, među kojima je i dečak srpskog porekla.

image