Svet

Evropa tvrdi da je spremna da snabdeva Ukrajinu strujom

Zemlje koje bi sigurno mogle da obezbede električnu energiju jesu najbliži susedi Ukrajine, poručila je evropska komesarka za energetiku
Evropa tvrdi da je spremna da snabdeva Ukrajinu strujom© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson saopštila je u ponedeljak da je Evropska unija spremna da obezbedi električnu energiju Ukrajini u slučaju da ruske snage nastave da oštećuju infrastrukturu u zemlji, što bi moglo uzrokovati nestašicu struje.

U intervjuu za ukrajinski "UNIAN", komesarka je ustvrdila da postoje svi neophodni preduslovi da bi takvo snadevanje strujom bilo moguće, jer su prvi koraci ka tome bili napravljeni još u martu ove godine, kada je u roku od dve nedelje sinhronizovana ukrajinska energetska mreža sa ostatkom Evrope.

Zemlje koje bi sigurno mogle da obezbede električnu energiju jesu najbliži susedi Ukrajine, rekla je Simson.

"Bez sumnje, Ukrajini je potrebna i zaslužuje našu podršku. Od proleća pružamo konkretnu, ciljanu pomoć ukrajinskom energetskom sektoru. Što se tiče opreme, alata i materijala potrebnih za popravku i restauraciju energetske infrastrukture, radimo u tri pravca: donacije država članica, donacije privatnih kompanija i fond koji je formirala Energetska zajednica za finansijsku pomoć na moj zahtev. Pored finansijskog doprinosa, Komisija koordinira ove napore, organizuje i plaća prevoz. Desetine miliona evra pomoći je već isporučeno ili je u procesu isporuke, ali je naravno potrebno više s obzirom na ruske udare i predstojeću zimu", objasnila je komesarka.

Ipak, kako ona navodi, da bi sve potrebe Kijeva bile zadovoljene i uzimajući u obzir činjenicu da je Ukrajina nedavno zatražila četiri milijarde evra kako bi preživela zimu, neophodna je pomoć ne samo Evrope, već i međunarodnih partnera, različitih finansijskih i privatnih institucija.

Ovih dana, državna energetska kompanija "Ukrenergo" saopštila je da se uvode lokalne restrikcije u elektrosnabdevanju, a njihova dalja regulacija će zavisiti od situacije na terenu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je danas da grad ponovo ima vodu i osvetljenje, iako je naveo da su moguća i hitna isključenja energije zbog situacije.

image