Svet

Bivši poslovni partner Hantera Bajdena želeo je da svedoči protiv njega: Niko nije hteo da ga sluša

Bivši poslovni partner Toni Bobulinski nikad nije pozvan da svedoči, iako se njegov avdokat obratio kancelariji američkog tužioca Delavera Dejvida Vajsa
Bivši poslovni partner Hantera Bajdena želeo je da svedoči protiv njega: Niko nije hteo da ga slušawww.globallookpress.com © Julia Nikhinson - Pool via CNP

Toni Bobulinski, bivši poslovni partner Hantera i Džejmsa Bajdena, koji je sa njima sarađivao u poslu sa kineskom energetskom firmom i koji se javio kao uzbunjivač pre izbora 2020. godine, nikada nije pozvan da svedoči pred velikom porotom Delavera koja istražuje Hantera Bajdena, objavio je "Si-Bi-Es njuz".

Bobulinski je navodno bio "otvoren za svedočenje, a njegov advokat se obratio kancelariji američkog tužioca Delavera Dejvida Vajsa", ali tužilac im nije uzvratio pozive, rekla su Ketrin Heridž iz "Si-Bi-Es njuza" dva izvora upoznata sa situacijom.

Vajsova odluka da ignoriše Bobulinskog je najnoviji pokazatelj da su tužioci namerno pokrenuli istragu kako bi zaštitili Hanterovog oca, Džoa Bajdena.

Prošle nedelje su objavljeni dokumenti uzbunjivača koji otkrivaju da su savezni tužioci više puta izbegavali da se spomene ime Hantera Bajdena tokom istrage o poslovanju mlađeg Bajdena. Bivši agent Poreske uprave Geri Šepli je naveo da su savezni tužioci blokirali dva naloga za pretres i odbili da podnesu opsežnije krivične prijave.

Uzbunjivač je takođe svedočio da, kada su agenti tražili nalog za pretres ormarića Hantera Bajdena, tužioci su obavestili Bajdenov pravni tim kako bi mogli da uklone sve inkriminišuće dokaze.

Šepli je, takođe, rekao da je zaustavljen u potrazi za tragom "tate" ili "velikog tipa".

Šepli, kaže da je bio sprečen da traži bilo kakve tragove koji su uključivali predsednika Džoa Bajdena, uključujući sada već ozloglašen mejl iz 2017. od Džejmsa Gilijara, poslovnog saradnika Hantera Bajdena, koja je bila naslovljena sa "očekivanja" i "privremeni sporazum" uz "kapital" u poslu sa kineskom energetskom kompanijom.

Dva bivša poslovna partnera Hantera Bajdena koji su primili poruku rekli su za "Si-Bi-Es njuz" da je rečenica u mejlu — "10 koje drži 'H' za velikog momka?" — bila skraćenica za 10 posto koje je Hanter Bajden zadržao za svog oca.

Šepli je za "Si-Bi-Es njuz" rekao da je njegove napore da dalje istraži tragove novca koji uključuju "tatu" ili "velikog momka" blokirao viši tužilac koji radi za Vajsa.

"Rekao bih da su ograničili određene istražne tragove koji su potencijalno mogli da pruže informacije o predsedniku Sjedinjenih Država", rekao je Šepli.

On navodi i da je u avgustu 2020. nalogom za pretragu "AjKlauda" pronađena preteća poruka iz jula 2017. koju je Hanter Bajden uputio kineskom biznismenu o neizmirenoj uplati.

"Sedim ovde sa ocem i želeli bismo da razumemo zašto preuzeta obaveza nije ispunjena. Recite direktoru da bih želeo da ovo rešim sada pre nego što to izmakne kontroli, a sada znači večeras", navodno je napisao Hanter Bajden.

U nastavku poruke piše i da će, ako dobije poziv ili poruku od bilo koga drugog koji je umešan u ovo osim kineskog biznismena, zažaliti što nisu sledili njegovo uputstvo. Dodao je i da "sedi i čeka poziv sa svojim ocem".

Prema Šeplijevim rečima, tužioci su zanemarili napore istražitelja poreske uprave da saznaju više o poruci.

Prema uzbunjivačima "IRS", 4. septembra 2020. Odeljenje za pravosuđe je naredilo "prekid i odustajanje" od bilo kakve otvorene istrage o trgovini uticajem Hantera Bajdena ili porodice Bajden. Oni takođe tvrde da je FBI sakrio obrazac 1023 o navodnom mitu od advokata Poreske uprave koji su nadgledali slučaj.

FBI je potvrdio da je laptop Hantera Bajdena 2019. godine, korišćen na platformama društvenih medija bio cenzurisan pre izbora 2020. A sada je izašlo na videlo da se tužioci nisu ni potrudili da ključni svedok svedoči pred velikom porotom.

Bobulinski se oglasio u oktobru 2020, otkrivši tokom konferencije za štampu u Nešvilu u Tenesiju, dva sata pre predsedničke debate, da se lično sastao sa Džoom Bajdenom u maju 2017. godine, da bi razgovarali o potencijalnom poslovnom sporazumu sa kineskom energetskom firmom. 

"Na mom oko sat vremena dugom sastanku sa Džoom te noći, razgovarali smo o Bajdenovoj istoriji, Bajdenovim porodičnim biznis planovima sa Kinezima, sa kojima je on bio jasno upoznat, barem na visokom nivou", rekao je Bobulinski.

Džo Bajden je više puta tvrdio da nema nikakve veze sa prekookeanskim poslovima Hantera Bajdena.

"Čuo sam da je Džo Bajden rekao da nikada nije razgovarao o poslu sa Hanterom, to je laž. Imam saznanja iz prve ruke o tome, jer sam direktno imao posla sa porodicom Bajden, uključujući Džoa Bajdena", naveo je Bobulinski. 

FBI je saslušao Bobulinskog sledećeg dana i naterao ga da preda kopije svojih mobilnih telefona.

U saopštenju, Džejms Komer, predsedavajući Komiteta Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost, rekao je da su tužioci "sprečili istražitelje da preduzmu bilo kakve korake da provere ove dokaze koji bi mogli da dovedu do predsednika Bajdena".

"Činjenica da ključni svedok povezan sa 'CIFC' sporazumom nije doveden da svedoči pred velikom porotom ponovo dokazuje da je Ministarstvo pravde umešano u zataškavanje", rekao je Komer, koji je obećao da će "nastaviti temeljnu istragu".

Državni tužilac Merik Garland insistirao je 23. juna da Vajs ima "potpuna ovlašćenja da sam donosi sve odluke".

Hanter Bajden se nedavno izjasnio krivim, po samo dve savezne prekršajne ​​tačke za neplaćanje poreza i pošteđen je zatvorske kazne, ali sudija tek treba da odobri njegov iskaz.

Sudija Okružnog suda SAD Merilen Norejka iz okruga Delaver odredila je 26. jul kao datum kada bi Bajden trebalo da se prvi put pojavi pred sudom u vezi sa sporazumom o priznanju krivice.

Noreika, koju je predsednik Donald Tramp imenovao, imaće ovlašćenje da ili odobri ili odbije sporazum o priznanju krivice.

image