Svet

NATO admiral o potencijalnom sukobu sa Rusijom: Sprovođenje planova Alijanse trajalo bi godinama

Ruske oružane snage će se obnoviti u narednim godinama, a kontraofanziva u Ukrajini napreduje "predvidivo sporo", kazao je visoki zvaničnik NATO-a Rob Bauer
NATO admiral o potencijalnom sukobu sa Rusijom: Sprovođenje planova Alijanse trajalo bi godinamawww.globallookpress.com © Stefan Puchner/dpa

Sprovođenje novih odbrambenih planova NATO-a, čije se potpisivanje očekuje na samitu u Viljnusu 11-12. jula i koji predviđaju akcije u slučaju vojne konfrontacije sa Rusijom trajalo bi mnogo godina, ocenio je visoki zvaničnik Alijanse admiral Rob Bauer, prenose "RIA Novosti".

Ranije se saznalo da NATO na samitu planira da odobri nove planove za jačanje vojnog prisustva u blizini ruskih granica, jačanje nivoa koordinacije između vojnih resora zemalja članica i kolektivne komande Alijanse, kao i da poveća borbenu gotovost svojih jedinica u slučaju mogućeg sukoba sa Rusijom.

"Ruske oružane snage će se obnoviti u narednim godinama. Nastavićemo da posmatramo Rusiju kao ozbiljnu pretnju… Ovo bi nam moglo dati vremena, jer će formiranje snaga visoke spremnosti neophodnih za punu implementaciju novih odbrambenih planova zahtevati nekoliko godina", kazao je Bauer.

On je potvrdio da NATO smatra da kontraofanziva u Ukrajini napreduje "predvidivo sporo".

"Kontraofanziva je teška, nemojte misliti da je to samo šetnja. U Ukrajini ima značajan broj Rusa i značajne odbrambene prepreke. Nije ni čudo što ova kontraofanziva ne ide brzo", objasnio je.

Naime, ukrajinska ofanziva na južnodonjeckom, zaporoškom, artjomovskom pravcu počela je 4. juna. Kijev je ubacio u borbu brigade koje je obučio NATO i naoružane zapadnom opremom. Kako je ranije izjavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, gde Oružane snage Ukrajine neuspešno napadaju, uništeno je 15 aviona, tri helikoptera, 920 oklopnih vozila, uključujući 16 tenkova 'leopard'".

"Neprijatelj nije ostvario svoje ciljeve ni u jednom pravcu", kazao je Šojgu.

Drugi visokorangirani komandant NATO-a, Metju van Vagen izjavio je da je podrška Ukrajini važna po svaku cenu i da nikako ne sme da se izgubi, budući da će to, prema njegovom mišljenju, biti "početak još veće nestabilnosti".

Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog gomilanja snaga Alijanse u Evropi. Kremlj je napomenuo da "Ruska Federacija nikome ne preti, ali da neće zanemariti akcije koje su potencijalno opasne po njene interese".

Osim toga, Ruska Federacija je istakla da Zapad uvlači Kijev u NATO. Kako je naveo portparol Kremlja Dmitrij Peskov Moskva pomno prati situaciju i napominje da je upravo orijentacija Kijeva ka Alijansi postala jedan od razloga za početak Specijalne operacije u Ukrajini.

image