Svet

Erdogan: Turska je postala meta lobista rata jer se zalaže za mir u Ukrajini

Da su istanbulske inicijative prihvaćene kao način da se okonča sukob, ne bi bilo toliko gubitaka i suza, rekao je turski predsednik
Erdogan: Turska je postala meta lobista rata jer se zalaže za mir u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Nedim Enginsoy

Lobisti nastavka sukoba u Ukrajini usprotivili su se inicijativama koje je pokrenula Turska tokom pregovora Moskve i Kijeva u Istanbulu prošle godine i ratna dejstva su nastavljena, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle sastanka vlade.

"Sporazumi o žitu, razmena zarobljenika i drugi diplomatski napori na kojima se radilo u Istanbulu, naišli su, nažalost, na protivljenje ratnih lobista. A da su istanbulske inicijative prihvaćene kao način da se okonča sukob, ne bi bilo toliko gubitaka i suza", rekao je turski predsednik.

On je naglasio da je Turska postala meta lobista rata zbog svoje uravnotežene politike.

"Bili smo pod mnogo većim pritiskom onih kojima se to ne sviđa. Kao i uvek, koristili su opoziciju kao polugu pritiska", rekao je Erdogan i naglasio da će Turska nastaviti dijalog i sa Moskvom i sa Kijevom.

On je napomenuo da je Turska jedina zemlja koja istovremeno razgovara i sa Rusijom i sa Ukrajinom i sprovodi inicijative za rešavanje aktuelnih pitanja.

"Komuniciramo na nivou šefova država. Nadam se da ćemo nastaviti da sprovodimo tako uravnoteženu politiku u budućnosti", rekao je Erdogan.

Turski predsednik takođe je poručio da ta zemlja neće odustati od protivljenja ulasku Švedske u NATO, ukoliko ona ne bude prestala da pruža utočište teroristima.

"Naš stav, očekivanja i obećanja koja su data su jasni. U ovom trenutku, branimo iste principe koje smo branili prošle godine. Želimo samo da ostanu verni onome što su potpisali", rekao je Erdogan, a preneo je Rojters.

image