Svet

Generalni sekretar ŠOS-a: Spremni smo da prihvatimo Iran, krug prijatelja organizacije se širi

Proširenje ŠOS-a je prirodan proces, drugim zemljama se sviđa naša filozofija saradnje
Generalni sekretar ŠOS-a: Spremni smo da prihvatimo Iran, krug prijatelja organizacije se širiwww.globallookpress.com © Iranian Presidency

Generalni sekretar Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) Čžan Min otkrio je danas za "RIA Novosti" da bi Iran, ako bi postao punopravna članica organizacije, otvorio veliku perspektivu za ŠOS.

"Ubeđen sam da bi punopravno članstvo Irana 'ispunilo' saradnju ŠOS-a novim praktičnim sadržajem u različitim sferama i otvorilo veliku perspektivu", rekao je on. 

Generalni sekretar je dodao da on visoko ocenjuje napore Irana da postane još jedna zemlja članica, kao i da podržava njeno konstruktivno i efikasno zalaganje do sada.

"Kako 'krug prijatelja' nastavlja da se širi, filozofija saradnje i razvojni model ŠOS-a takođe imaju efekat i privlače zemlje van organizacije. Dakle, proširenje ŠOS-a je prirodan proces, a ne nešto čemu namerno težimo", objasnio je on.

Bilo koja zemlja koja je solidarna sa duhom organizacije i koja poštuje njenu povelju, može da se priključi organizaciji i postane njen član, naglasio je Čžan Min. 

Podsetimo, danas se u onlajn-formatu održava ovogodišnji samit ŠOS-a kojem će prisustvovati i lider Rusije Vladimir Putin. Organizacija je osnovana 2001. godine, a u nju danas ulaze Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan

Proces prisajedinjenja Irana započet je 2021. godine, a 2022. godine usvojen je dokument o otpočinjanju procedure koja ima za cilj i učlanjenje Belorusije u organizaciju.

Zemlje posmatrači za sada su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, UAE, Turska i Šri Lanka.

image