Svet

Modi na samitu ŠOS-a: Samo zajedničkim naporima ćemo obezbediti prosperitet

Šangajska organizacija za saradnju predstavlja skoro trećinu svetske ekonomije, kazao je premijer Indije
Modi na samitu ŠOS-a: Samo zajedničkim naporima ćemo obezbediti prosperitetwww.globallookpress.com © IMAGO/Hindustan Times

Šangajska organizacija za saradnju se pokazala kao važna platforma koja je učvrstila blagostanje na celom azijskom prostoru, rekao je danas premijer Indije Narenda Modi na ovogodišnjem samitu organizacije.

ŠOS može da postane važan glas za reformu globalnih institucija, uključujući UN, rekao je indijski premijer.

Indija, prema njegovim rečima, na region ne gleda samo kao na susedne zemlje sa kojima se graniči već kao na pravu porodicu. Zato se Indija uvek trudila da podigne saradnju na viši nivo i da se vodi principom da je ceo svet jedna porodica.

Dok je predsedavala ŠOS-om, Indija je stvorila nove osnove za saradnju, pokrenula nove start apove, unapredila tradicionalnu medicinu, razvijala kulturno nasleđe.

"Dok smo predsedavali ŠOS-om pokrenuto je više od 103 programa, uključili smo sve države posmatrače da učestvuju u programima kroz dijalog", kazao je Modi i dodao da je unapređena saradnja u oblasti energije, transporta i drugim sferama.

"ŠOS predstavlja skoro trećinu svetske ekonomije i zato treba da smo odgovorni i da razumemo potrebe jedni drugih. I zato jedino dok zajedno rešavamo pitanja koja pred nama stoje, možemo da produžimo saradnju i obezbedimo prosperitet", rekao je premijer Indije.

Danas se planira prijem islamske republike Iran kao punopravnog člana i potpisivanje memoranduma o namerama Belorusije za pristupanje ŠOS-u.

Podsetimo, danas se u onlajn-formatu održava ovogodišnji samit ŠOS-a kojem prisustvovuje i lider Rusije Vladimir Putin. Organizacija je osnovana 2001. godine, a u nju danas ulaze Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan

Proces pristupanja Irana započet je 2021. godine, a 2022. godine usvojen je dokument o otpočinjanju procedure koja ima za cilj i učlanjenje Belorusije u organizaciju.

Zemlje posmatrači za sada su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, UAE, Turska i Šri Lanka.

image