Svet

Vladama u SAD i Velikoj Britaniji veruje svega trećina njihovih stanovnika

Poverenje javnosti je drastično opalo nakon pandemije kovid 19, kada su vlade SAD i Velike Britanije nametnule ekonomski štetna ograničenja za koja se kasnije pokazalo da nemaju naučno opravdanje
Vladama u SAD i Velikoj Britaniji veruje svega trećina njihovih stanovnikaGetty © Photo by Chip Somodevilla

Vladama SAD i Velike Britanije veruje samo jedna trećina njihovog stanovništva, što ih stavlja na poslednje mesto među zemljama G7, pokazuje istraživanje Galupa.

SAD su prošle najgore u toj grupi zemalja, sa samo 31 odsto ispitanika koji su rekli da imaju poverenja u svoju vladu 2022, dok u slučaju Velike Britanije stvari stoje nešto bolje, sa 33 odsto ispitanih koji su rekli da imaju poverenja.

Kada je 2006. godine Galup počeo da postavlja to pitanje, SAD i Velika Britanija su prednjačile u grupi, sa 56 odsto Amerikanaca i 49 odsto Britanaca koji su imali poverenja u svoje lidere. 

Vašington je, međutim, već 2013. dostigao najniži nivo sa samo 29 odsto poverenja javnosti, dok je u UK taj neslavni rekord oboren prošle godine. 

Poverenje javnosti je drastično opalo nakon pandemije kovid 19, kada su vlade SAD i Velike Britanije nametnule ekonomski štetna ograničenja za koja se kasnije pokazalo da nemaju naučno opravdanje.

Osim toga, lideri u obe zemlje suočavaju se sa krivičnim ili građanskim istragama. Bivši američki predsednik Donald Tramp optužen je zbog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima nakon što je napustio Belu kuću, dok republikanci optužuju aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena zbog navodnog uzimanja mita. 

Britanski premijer Boris Džonson podneo je ostavku nakon niza skandala koji su počeli kada je uhvaćen da je organizovao žurke tokom pandemije i prekršio pravila koja je njegova sopstvena vlada uspostavila. Ni njegov odlazak nije doprineo stabilizaciji, jer je Velika Britanija imala četiri premijera u isto toliko godina.

U isto vreme dok su SAD i Velika Britanija gubile poverenje birača, ostale zemlje G7 su uživale u povratku poverenja javnosti. Nemačka, koja je 2006. zaostajala za skoro svim drugim zemljama G7 sa samo 32 odsto stanovnika koji veruju vladi u Berlinu, sada je na vrhu liste sa 61 posto. 

U Italiji se poverenje birača skoro udvostručilo od 2019. godine, kada je dostiglo najniži nivo od 22 odsto, na 41 odsto u 2022. 

image