Svet

Sijarto: Odobrićemo članstvo Švedske u NATO tek nakon Turske

Budimpešta će se protiviti svakom finansiranju EU za isporuku oružja Ukrajini sve dok mađarska banka "OTP" ne bude skinuta sa ukrajinske liste "međunarodnih sponzora rata", poručio je šef mađarske diplomatije
Sijarto: Odobrićemo članstvo Švedske u NATO tek nakon Turskewww.globallookpress.com © Thomas Imo/photothek.net via www

Mađarska se stalno konsultuje sa Turskom po pitanju ratifikacije članstva Švedske u NATO-u i neće usporavati pridruživanje te zemlje Alijansi ukoliko bude napretka u pregovorima između Ankare i Stokholma, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"Proteklih dana sam se dosta konsultovao sa kolegom, ministrom spoljnih poslova Turske, koji će narednih dana obaviti konsultacije sa Šveđanima i rukovodstvom NATO-a. Prema tome, narednih dana ćemo redovno komunicirati sa turskim ministrom spoljnih poslova. Ako dođe do bilo kakvog pomaka mi ćemo ispuniti obećanje da Mađarska neće usporavati članstvo bilo koje zemlje u NATO-u", kazao je Sijarto.

Naime, nakon pokretanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini, Finska i Švedska su u maju 2022. godine podnele zahtev za pridruživanje NATO-u. Na samitu u Madridu krajem juna 2022. godine sve zemlje NATO-a složile su da se Finska i Švedska pridruže savezu. Do početka 2023. prijave Švedske i Finske ratifikovalo je 28 od 30 zemalja NATO-a, ali su Mađarska i Turska želele da razmotre zahtev Švedske odvojeno od finskog.

Švedski zahtev još nije dobio odobrenje Mađarske i Turske.

Ništa od pomoći Ukrajini sve dok je "OTP banka" na crnoj listi

Šef mađarske diplomatije je dodao da će se Budimpešta protiviti svakom finansiranju EU za isporuku oružja Ukrajini sve dok najveća mađarska banka "OTP" ne bude skinuta sa ukrajinske liste "međunarodnih sponzora rata". 

Odgovarajući na pitanja novinara, on je nazvao "nečuvenom, neprihvatljivom i skandaloznom činjenicu da je mađarska banka, u kojoj račune ima oko tri miliona ljudi, uvrštena na međunarodnu listu sponzora rata". 

"Naš stav je jasan, sve dok OTP i čelnici ove banke ne budu uklonjeni sa ove liste, Mađarska neće podržati dalje finansiranje EU za isporuku oružja Ukrajini. Ne samo da nećemo dozvoliti tranšu od 500 miliona evra iz Evropskog fonda za mir koju smo već zaustavili, već nećemo podržati ni druge predloge za finansiranje daljih transfera oružja. Sve dok je OTP na ovoj listi, nećemo odobriti bilo kakav transfer oružja u Ukrajinu", odlučno je poručio.

Mađarska je dugo zahtevala da Ukrajina skine OTP sa crne liste i sugerisala je da lideri EU izvrše pritisak na vlasti u Kijevu u vezi s tim. Nacionalna agencija za sprečavanje korupcije (NAPC) Ukrajine uvrstila je 4. maja mađarsku bankarsku grupaciju OTP na listu "međunarodnih sponzora rata" zbog činjenice da nastavlja sa radom u Rusiji. 

Ranije je NAPC na ovu listu uvrstio i niz drugih stranih kompanija, koje su takođe prisutne na ruskom tržištu.

image