Svet

Turska: Želimo da se Sporazum o žitu produži, njime je sprečena globalna prehrambena kriza

Zahvaljujući Crnomorskoj inicijativi Rusija, Ukrajina i UN su sele za pregovarački sto
Turska: Želimo da se Sporazum o žitu produži, njime je sprečena globalna prehrambena krizawww.globallookpress.com © Patrick Pleul/dpa

Turska se zalaže za produženje Sporazuma o žitu koji ističe za manje od dve nedelje, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan, prenose "RIA Novosti".

"Turska je uspela da obezbedi pregovore o najvažnijim temama. Zahvaljujući Crnomorskoj inicijativi smo uspeli da dovedemo Rusiju, Ukrajinu i UN za pregovarački sto i sprečimo globalnu prehrambenu krizu. Turska je posvećena i ulaže napore da se inicijativa održi", rekao je Fidan.

Međutim, ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da nema osnova za produženje Crnomorske inicijative, koja ističe 17. jula.

Rukovodstvo UN ćuti o dva za njih nezgodna pitanja - napad na cevovod za amonijak Toljati-Odesa i besplatne isporuke ruskih mineralnih đubriva najsiromašnijim zemljama, navodi se u saopštenju. Pritom, Zapad javno izjavljuje da neće popustiti antiruske sankcije koje uključuju rusku hranu i đubrivo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Inicijativa za žito je sastavni deo paketa sporazuma.

Drugi deo, memorandum Rusija-UN, koji je predviđen na tri godine, uključuje deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, dok je među glavnim zadacima bilo ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i usluga, restauracija cevovoda za amonijak Toljati-Odesa i niz drugih mera. 

Moskva je istakla da ovaj deo paketa sporazuma još nije sproveden.

image