Svet

Ponovo provokacije u Švedskoj: Novi zahtevi za spaljivanje verskih knjiga

Prijavu podnela žena koja želi da spali Kuran u Stokholmu, muškarac koji želi da uništi Toru i Bibliju u izraelskoj ambasadi i treći građanin koji planira da spali verske tekstove u gradu Helsingborgu
Ponovo provokacije u Švedskoj: Novi zahtevi za spaljivanje verskih knjiga© Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Švedska policija dobila je tri zahteva za spaljivanje verskih knjiga, prenosi portal "Lokal Sviden".

"Policiji su podnete još tri prijave za spaljivanje verskih knjiga", navodi se.

Kako piše portal, prijavu su podneli žena koja želi da spali Kuran "što pre" u džamiji u Stokholmu, muškarac koji bi da uništi Toru i Bibliju u izraelskoj ambasadi 15. jula i osoba koji planira da spali verske tekstove 12. jula u gradu Helsingborgu na jugu Švedske.

Načelnik severozapadne policijske uprave u pokrajini Skane Matijas Sigfridson izjavio je da "sve ove peticije nisu usmerene protiv bilo koje određene vere, već da su sastavni deo sprovođenja slobode govora i diskusije koja se oko toga vodi u zemlji.

Podsetimo, švedska policija dozvolila je spaljivanje muslimanske svete knjige Kurana u glavnoj džamiji u Stokholmu 28. juna, prvog dana Kurban-bajrama. 

Premijer Ulf Kristerson rekao je da je odluka "zakonita, ali neprikladna".

Skrnavljenje i paljenje Kurana u Stokholmu izazvalo je širok odjek u mnogim zemljama. Irak je tražio da švedske vlasti izruče imigranta koji je počinio akciju kako bi mu sudili. 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštio je da će održati hitnu sednicu ovim povodom.

Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, saopštivši da "nekažnjivost učesnika ovog incidenta može dovesti do nepredvidivih katastrofalnih posledica".

image