Svet

RT Balkan istražuje značaj članstva Irana u ŠOS-u: Poruka Zapadu i korak ka multipolarnosti

Značaj članstva Irana ogleda se i u tome što su sve postojeće članice ŠOS-a bile spremne da ga podrže, uprkos višedecenijskim sankcijama pod kojima se nalazi, kaže za RT Balkan Borislav Korkodelović
RT Balkan istražuje značaj članstva Irana u ŠOS-u: Poruka Zapadu i korak ka multipolarnostiwww.globallookpress.com © Iranian Presidency/Keystone Press Agency

Na ovogodišnjem samitu lidera zemalja Šangajske organizacije za saradnju ozvaničen je i pristup Irana kao punopravnog člana, što predstavlja višestruko značajan događaj, kako za ovu organizaciju, tako i za tekuće geopolitičke promene, kaže za RT Balkan novinar i spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović.

Iran već duže vreme radi na jačanju saradnje u oblastima kao što su trgovina energentima i bezbednost sa nekim od ključnih zemalja ŠOS-a, a spremnost svih članica ove organizacije da prime Teheran u svoje redove predstavlja svojevrsnu poruku, kada se u obzir uzmu sankcije kojima je Teheran godinama izložen.

"Iran je zemlja koja je pod višedecenijskim i dubokim međunarodnim sankcijama. I takvu zemlju ŠOS i sve njegove članice su spremne da prihvate - tri velike sile u vidu Rusije, Indije i Kine su spremne da stanu iza ulaska Irana", kaže Korkodelović.

Povrh toga, naš sagovornik ističe da članstvo Irana u ŠOS-u ima implikacije i za bliskoistočni region.

"Normalno je da sve ove arapske zemlje, koje sada brzo sređuju odnose sa Teheranom, gledaju Iran kao svojevrsan uzor, i možda u nekom trenutku možda čak i most, ka njihovom povezivanju sa ŠOS-om", kaže Korkodelović, napomenuvši da su Egipat, Kuvajt, Bahrein, UAE i, od prošlog marta, Saudijska Arabija, partneri u dijalogu ŠOS-a.

"Isto je interesantno to sve te zemlje napreduju u svojim razmišljanjima o dedolarizaciji, a značajan broj njih su veliki energetski igrači u svetu; i u pogledu nafte, i u pogledu gasa", kaže naš sagovornik.

Upravo ta ideja odbacivanja dolara kao glavne valute u međunarodnoj trgovini, a samim tim i ograničavanje sposobnosti Vašingtona da koristi nadmoć dolara u političke svrhe kroz sankcije, našla se na deklaraciji koja je potpisana tokom samita lidera ŠOS-a.

Između ostalog, Deklaracija iz Nju Delhija poziva zainteresovane države članice na implementaciju mapu puta za postepeno povećanje učešća nacionalnih valuta u međusobnim obračunima.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi zdušno je prihvatio ovaj predlog, istakavši tokom samita da je neophodno je ukloniti dolar kao instrument američke "hegemonije u globalnoj praksi i koristiti nacionalne valute za obračune između zemalja kako bi se stvorio novi svetski poredak."

Iz Saudijske Arabije je još početkom godine poručeno da je Rijad otvoren za prodavanje nafte u valutama koje nisu dolar, dok su glavna kineska banka i Saudijska nacionalna banka ostvarile prvu kreditnu saradnju u juanima manje od dve nedelje nakon što su Rijad i Teheran postigli istorijski sporazum o obnavljanju diplomatskih odnosa, uz posredstvo Pekinga.

Iako saradnja u oblasti bezbednosti ostaje u temeljima ŠOS-a, naš sagovornik dodaje da značaj privredne komponente ove organizacije raste, de ta se, kako kaže, unutar organizacije razmatra o osnivanju svojevrsne razvojne banke, odnosno fonda za unapređivanje saradnje i podsticanja razvoja, a po uzoru na BRIKS.

Upitan da komentariše stav beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka o potencijalnom ujedinjenja ŠOS-a, Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU)i BRIKS-a, Korkodelović ocenjuje da to ne bi bilo jednostavno formalno izvesti.

Povrh toga, napominje su pojedinosti obe organizacije, odnosno geografski kontinuitet ŠOS-a i razuđenost BRIKS-a, u skladu sa njihovim ulogama. Činjenica da se članice ŠOS-a nastavljaju jedna na drugu olakšava saradnju u oblasti bezbednosti, dok je BRIKS osmišljen tako da svaka članica omogućava saradnju sa većim brojem regiona u svetu.

U kontekstu budućnosti ŠOS-a, Korkodelović ističe da je i Sirija aplicirala za status partnera u dijalogu, ali i da u ovoj organizaciji sada već učestvuje oko tridesetak zemalja na jedan ili drugi način.

"Mislim da je to nešto što je dosta atraktivno", zaključuje on.

Podsetimo, Šangajska organizacija za saradnju predstavlja najveću svetsku organizaciju po geografskom obimu i broju stanovnika, čije članice pokrivaju približno 60 odsto Evroazije, čine 40 odsto svetske populacije i čiji kombinovani BDP iznosi oko petinu svetskog.

image