Svet

Rusija zabranila američku NVO zbog sabotaže gasovoda Snaga Sibira 2

Organizacija "Altaj" poziva na doniranje novca za istraživanja životne sredine, koji treba da dokaže navodno štetno dejstvo gasovoda, kao i za propagandni rad u ruskom i međunarodnom društvu
Rusija zabranila američku NVO zbog sabotaže gasovoda Snaga Sibira 2© Tanjug/AP Photo

Rusija je danas optužila američku nevladinu organizaciju "Altaj prodžekt" za sabotažu izgradnje ogromnog gasovoda do Kine Snaga Sibira 2 i označila je kao "nepoželjnu", prenose "RIA Novosti".

"Na osnovu rezultata istraživanja, odlučili smo da priznamo aktivnosti strane nevladine organizacije 'Altaj prodžekt' (SAD) kao nepoželjne na ruskoj teritoriji. Ključni pravac rada organizacije je sabotiranje izgradnje gasovoda Snaga Sibira 2", saopštilo je Generalno tužilaštvo Rusije.

Napominje se da ta organizacija poziva na doniranje novca za istraživanja životne sredine, koji treba da dokaže navodno štetno dejstvo gasovoda, kao i za propagandni rad u ruskoj i međunarodnoj javnosti, čija je svrha da se prenese teza o potrebi "borbe za sveta mesta" u Republici Altaj. 

Dodaje se da se na sajtu organizacije nalazi i poziv za učešće u protestima. 

"Osim toga, projekat 'Altaj' se protivi razvoju nalazišta Kara-Kul, argumentujući svoju poziciju negativnim posledicama po ekologiju regiona. Istovremeno, uz očuvanje životne sredine, razvoj ležišta Kara-Kul i izgradnja fabrike za rudarstvo i preradu, doprineće razvoju rudarske industrije i ekonomskog potencijala Republike Altaj u celini", objasnili su.

U Generalnom tužilaštvu su zaključili da se "Altaj", formalno zalažući se za zaštitu prirode, meša u unutrašnje stvari Ruske Federacije i da može naneti i štetu bezbednosti Rusije u ekonomskoj sferi.

Direktorka "Altaja" Dženifer Kasner okarakterisala je optužbu kao apsurdnu, ali je navela da je samo bilo pitanje vremena kada će do ovoga doći.

"Mi jednostavno pružamo podršku zajednicama da vode sopstveni ekološki aktivizam i zaštite sopstvenu kulturu", rekla je Kasner, dodavši da je ona jedina zaposlena u organizaciji.

Naime, planirani gasovod je namenjen za isporuku 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije u Kinu preko Mongolije.

Moskva je tu ideju iznela pre mnogo godina, ali je projekat postao prioritetan nakon početka Specijalne vojne operacije.

image