Svet

Bela kuća: Ukrajina mora da ispuni uslove za članstvo u NATO-u

Iako je Kijev zvanično podneo zahtev za pridruživanje prošlog septembra, od tada je postignut mali napredak
Bela kuća: Ukrajina mora da ispuni uslove za članstvo u NATO-uGetty © Sean Gallup/Getty Images

Ukrajina mora da sprovede reforme pre nego što će dobiti priliku da se pridruži NATO-u, saopšteno je iz Bele kuće.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer na pitanje da li će Ukrajini biti ponuđen "jasan put ka članstvu u NATO-u" na samitu u Litvaniji koji će biti održan sledeće nedelje, odgovara da pre toga Kijev ima mnogo prepreka koje mora da reši.

"Predsednik Džozef Bajden je ovo ponavljao iznova i iznova, Ukrajina mora da izvrši reforme kako bi ispunila standarde, kao i svaka druga zemlja članica NATO-a", navodi Karin Žan Pjer.

Prema njenim rečima, Vašington ostaje privržen politici "otvorenih vrata NATO-a", ali svaku odluku o proširenju moraju podržati sve države članice.

Ona nije precizirala koje će reforme Kijev morati da sprovede, a Bajden je ranije izjavio da Alijansa neće "postaviti posebne uslove za ulazak Ukrajine u NATO" i dodao da će Kijev morati da ispuni iste kriterijume kao i svaka druga nacija koja traži članstvo.

"Mislim da su učinili sve da pokažu sposobnost vojne koordinacije, ali pitanje je da li je njihov sistem bezbedan, da li je korumpiran", rekao je Bajden prošlog meseca i zapitao se "da li Ukrajina ispunjava standarde koje su postavljene i pred druge zemlje članice".

Uprkos tim komentarima, Bajden je prošlog meseca sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom navodno razgovarao o šemi za pojednostavljenje procesa pridruživanja Ukrajine.

Prema Stoltenbergovom planu, Kijev ne bi bio prisiljen da završi "akcioni plan za članstvo" koji je obično uslov za zemlje kandidate. Dok su druge istočnoevropske države prošle kroz proceduru pre nego što su primljene, najnovija članica NATO-a, Finska, bila je pošteđena tog procesa nakon što je prošle godine podnela zahtev za pridruživanje Alijansi.

U više američkih medijskih izveštaja ističe se da je Bajden "otvoren" za tu ideju, iako su neki mediji, poput "Njujork tajmsa" sugerisali da će Vašington tražiti alternativu punopravnom članstvu u NATO-u za Kijev, i umesto toga predložiti "izraelski model" zasnovan na američkom odnosu sa tom državom.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, međutim, kaže da se protivi bilo kakvoj "zameni za NATO", i navodno je zapadnim partnerima poručio da neće prisustvovati predstojećem samitu NATO-a osim ako Alijansa ne ponudi "konkretne" garancije ili mapu puta ka punopravnom članstvu.

Zvanični stav NATO-a o članstvu Ukrajine nepromenjen je od 2008. godine, kada je objavljeno da će Ukrajina "postati članica" u neodređenom trenutku u budućnosti. Iako je Kijev zvanično podneo zahtev za pridruživanje prošlog septembra, od tada je postignut mali napredak.

Neki američki zvaničnici smatraju da bi to pitanje trebalo da se reši tek nakon što se sukob sa Rusijom završi, jer bi ulazak Ukrajine u NATO mogao da dovede Alijansu u rat sa Rusijom.

Moskva je više puta upozorila da širenje NATO-a na istok smatra pretnjom svojoj bezbednosti i navela neutralnost Ukrajine kao jedan od uslova za bilo kakav trajni mir između dve zemlje.

image