Svet

"Gardijan": Ukrajinu čeka humanitarna kriza ove zime, elektromreža u totalnom rasulu

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su bukvalno sve ne-nuklearne elektrane pogođene
"Gardijan": Ukrajinu čeka humanitarna kriza ove zime, elektromreža u totalnom rasuluwww.globallookpress.com © Sebastian Willnow/dpa

Ukrajina se suočava sa zimskom humanitarnom krizom ako ne bude u stanju da spreči kolaps u snabdevanju električnom energijom, ocenio je izvršni direktor elektrodistribucije "Ukrenergo" Volodimir Kudricki.

Kudricki je rekao "Gardijanu" da su pogođene "praktično sve" velike ne-nuklearne elektrane u zemlji, kao i više od 30 odsto trafostanica na mreži.

Opisujući poziciju kao kritičnu, on je rekao da je Ukrajina prošle nedelje tražila od zapadnih zemalja preko potrebne rezervne delove, ali i sisteme za odbranu od raketa.

"Ovo je najveći raketni napad na elektroenergetsku infrastrukturu u istoriji. Dakle, uticaj je ogroman. Nažalost, situacija je kritična. Oni posebno pokušavaju da unište ukrajinski elektroenergetski sistem, a to snabdeva desetine miliona ljudi", rekao je on.

Ako se ruske operacije nastave, "restrikcije struje u Ukrajini postaće sve duže i duže“, upozorio je Kudricki, dodajući da uprkos naporima "Ukrenerga", nije bilo moguće popraviti mrežu toliko brzo koliko je uništavaju. "Očigledno je mnogo lakše lansirati rakete nego obnavljati podstanice“, rekao je on.

Sada je fokus na tome da svetla budu upaljena. "Pre ovih raketnih napada, glavni cilj je bio snabdevanje sa onoliko energije koliko je našim kupcima potrebno. Međutim, sada govorimo o opstanku sistema“, rekao je Kudricki.

Struja je takođe bila neophodna za održavanje snabdevanja gasom, rekao je izvršni direktor. "Ako će potrošači provoditi previše vremena bez struje, i ako sistemi grejanja nemaju priključak na struju, to će stvoriti velike, socijalno-humanitarne probleme". On tvrdi da Rusija želi da napravi "humanitarnu katastrofu" u Ukrajini.

Nestanci struje u trajanju od nekoliko sati postali su sve češći u većini delova zemlje nakon što je Rusija počela da targetira ključnu infrastrukturu Ukrajine posle napada na Krimski most za koji Moskva optužuje Kijev.

image