Svet

Ne zanima ga EU i NATO: Holandski premijer Mark Rute ide u političku penziju

Jedan od najiskusnijih evropskih političara najavio povlačenje iz politike nakon 13 godina na vlasti, tvrdi da nije zainteresovan za funkcije u NATO-u i Evropskoj uniji
Ne zanima ga EU i NATO: Holandski premijer Mark Rute ide u političku penziju© Tanjug/AP Photo/Patrick Post

Holandski premijer Mark Rute najavio je da napušta politiku nakon narednih izbora, samo nekoliko dana pošto je njegova vlada pala usled neslaganja zbog imigracione politike.

"U subotu sam odlučio da neću predvoditi VVD (Narodnu partiju slobode i demokratije) na narednim izborima", rekao je on holandskim parlamentarcima u ponedeljak.

Nakon što je njegova vlada pala, on je izjavio da ima "energije i ideja" da nastavi, ali da je za vikend odličio da stavi tačku na 17 godina koliko je proveo na čelu VVD-a.

"Osećanja su pomešana. Volim ova tim, ali mislim da je ovo prava odluka", poručio je on, prenosi "Politiko".

Kao jedan od najiskusnijih evropskim političara, Rutea su mediji često povezivali sa visokim funkcijama izvan Holandije, između ostalog u NATO-u i Evropskoj uniji. Ipak, Rute je izjavio da nije zainteresovan ni za jednu međunarodnu funkciju.

Rute će ostati na čelu vlade u tehničkom mandatu do izbora u novembru. On je rekao da će ta administracija biti "ograničena" kada je u pitanju donošenje novih zakona.

"Ali uvek postoje hitni problemi koji se moraju rešiti što pre", dodao je on, navodeći sukob u Ukrajini, pomoć žrtvama zemljotresa u Groningenu i skandal o dečjem dodatku koji je ranijih godina potresao njegovu vladu.

Odlazeći premijer trenutno jednom nedeljno predaje društvene nauke u lokalnoj školi u Hagu. "Možda ću to raditi nekoliko dana", dodao je on.

Ruteova odluka izazvala je buru na holandskoj političkoj sceni, kako među njegovim saveznicima, tako i među protivnicima.

Piter Herma, lider konzervativne Demohrišćanske partije (CDA) koja se nalazi u koaliciji sa Ruteom, rekao je da "ima mnogo kritika na račun vođenja razgovora oko migraciji. Ali nakon 13 godina rukovođenja, ostaje poštovanje za čoveka koji je celog sebe posvetio ovoj državi".

Lider desničarske Partije za slobodu (PVV) Gert Vilders zahvalio je Ruteo za njegovu "posvećenost", dodajući da "iako njegovi izbori nisu bili isti kao naši, on ih je doneo verujući u njih i to zaslužuje poštovanje".

Liderka Farmersko-građanskog pokreta (BBB) Karolin van der Plas - koja bi po istraživanjima mogla da osvoji najveći broj glasova na narednim izborima, više i od Ruteove VVD - izjavila je da je "potpuno iznenađena" njegovom odlukom.

"On je vredan čovek, ali nije uvek izlazi na kraj sa stvarima kako bi trebalo. On nije neko ko je spreman da prizna da je pogrešio", dodala je ona.

Rute, koji se na čelu holandske vlade nalazi od 2010. godine, premijer je sa najdužim stažem u istoriji te države, a aktuelna vlada je četvrta u nizu koju predvodi.

Od 27. lidera zemalja EU, samo je mađarski premijer Viktor Orban sa svojoj funkciji duže od Rutea.

Tokom svojih 13. godina na vlasti on je dobio nadimak "Teflon Mark" zbog svoje sposobnosti da se izvuče iz svake krize ili skandala.

image