Svet

Nemački "Rajnmetal" gradi fabriku za proizvodnju i popravku tenkova u Ukrajini

Paperger tvrdi da bi tu fabriku bilo moguće zaštititi pošto, kako on tvrdi, u Ukrajini "već postoje fabrike koje proizvode vojnu opremu i koje su zaštićene
Nemački "Rajnmetal" gradi fabriku za proizvodnju i popravku tenkova u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Karl-Josef Hildenbrand

Nemački proizvođač oružja "Rajnmetal" otvoriće proizvodni pogon u Ukrajini u narednih 12 nedelja, prenosi Si-En-En.

Kompanija će takođe obučavati Ukrajince da održavaju tenkove i druga oklopna vozila koja ona proizvodi u toj fabrici, koja će se nalaziti na zapadu zemlje, rekao je direktor te "Rajnmetala" Armin Paperger za američku mrežu.

"Ukrajinci moraju da pomognu sami sebi - ukoliko uvek budu čekali Evropljane i Amerikance da im pomognu u toku narednih 10, 20 godina. To jednostavno nije moguće", rekao je on.

Kompanija je ranije ove godine nemačkom listu "Rajniše post" rekla da želi da otvori fabriku vrednu 200 miliona evra u Ukrajini, koja bi mogla da proizvodi oko 400 tenkova godišnje.

Paperger je rekao da će se u toj ustanovi, pod specijalnom licencom, popravljati oklopni transporteri "fuks".

"Rajnmetal" će proizvodnim pogonom upravljati zajedno sa "Ukroboronpromom", ukrajinskom državnom kompanijom za proizvodnju oružja. Ta dva preduzeća su u maju postigle sporazum o jačanju ukrajinskih "tehnoloških i odbrambenih kapaciteta".

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je da će Rusija gađati svaku ustanovu koju "Rajnmetal" bude otvorio u Ukrajini.

Paperger tvrdi da bi tu fabriku bilo moguće zaštititi pošto, kako on tvrdi, u Ukrajini "već postoje fabrike koje proizvode vojnu opremu i koje su zaštićene".

Ukrajinske trupe nisu uspele da naprave značajnije napretke tokom kontraofanzive koja je počela pre nekoliko nedelja. Paperger navodi da je u ovom trenutku prioritet na municiji, a ne tenkovima.

"Rajnmetal" bi sledeće godine povećao proizvodnju artiljerijske municije sa 100.000 na 600.000 komada godišnje, a veći deo nje će ići u Ukrajinu, rekao je nemački industrijalac.

U teoriji, "Rajnmetal" bi mogao da proizvede 60 odsto municije koja je Ukrajini potrebna, rekao je on.

Nemački zvaničnici su prošle nedelje najavili da planiraju povećanje potrošnje za odbranu na dva odsto BDP-a, dok je nemački parlament načelo dogovorio kupovinu municije od "Rajnmetala" u vrednosti od šest milijardi evra.

image