Svet

Broj stanovnika Evropske unije raste: Migranti ih preplavili

Najveći pad broja stanovnika zabeležen u Italiji, najveći porast u Nemačkoj
Broj stanovnika Evropske unije raste: Migranti ih preplavili© Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Broj stanovnika Evropske unije u 2022. porastao je prvi put nakon tri godine pre svega zbog povećanog priliva imigranata, iako je broj umrlih nadmašio broj rođenih, objavio je Eurostat.

Broj stanovnika EU povećao se na 446,7 miliona, koliko je iznosio 1. januara 2022. godine, na 448,4 miliona godinu dana kasnije. Ta brojka je prethodne dve godine bila u padu kao posledica pandemije korona virusa, navodi Rojters.

"Porast populacije prevashodno može biti pripisan migratornim kretanjima nakon pandemije korona virusa i prilivu izbeglica iz Ukrajine koje su se privremeno naselile u EU", objavio je Eurostat.

Većina evropskih stanovnika suočava se starenjem populacije kao posledica niske stope fertiliteta i produženjem životnog veka, procesom koji dovodi do smanjenja radno sposobne populacije. Zastupnici migracija smatraju da je ona jedino rešenje za taj problem, navodi Rojters.

Eurostat je objavio da je u sedam država članica EU zabeležen pad broja stanovnika, uključujući i Italiju gde se on smanjio za čak 180.000 ljudi.

Ostalih 20 zemalja zabeležilo je povećanja broja stanovnika, a najdrastičniji rast primećen je u Nemačkoj, koja danas ima 1,1 miliona stanovnika više nego pre godinu i po dana.

image