Svet

SAD, Saudijska Arabija, Iran: Ko potpaljuje nove sukobe u Zalivu

Za sada nema komentara Rijada i Teherana, ni zvaničnih ni nezvaničnih, na navode neimenovanih izvora iz Bele kuće da Iran sprema napad na ciljeve u Saudijskoj Arabiji
SAD, Saudijska Arabija, Iran: Ko potpaljuje nove sukobe u Zalivuwww.globallookpress.com © © Staff Sgt. Noah Tancer

Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog pretnji Irana Saudijskoj Arabiji i neće oklevati da odgovore ako bude potrebno, rekao je neimenovani zvaničnik Bele kuće, prenosi Rojters.

"Zabrinuti smo zbog pretnji i ostajemo u stalnom kontaktu sa Saudijcima vojnim i obaveštajnim kanalima. Nećemo oklevati da delujemo kako bi odbranili naše interese i partnere u regionu", poručeno je iz Nacionalnog saveta za bezbednost.

Poruke iz Bele kuće stižu pošto je "Volstrit džornal" objavio navode da je Saudijska Arabija podelila sa SAD obaveštajne podatke o planiranju skorog napada Irana na ciljeve u ovoj kraljevini.

Kao odgovor na obaveštajna saznanja, Saudijska Arabija, SAD i nekoliko okolnih država podigli su nivo borbene gotovosti u vojsci, tvrdi se u tekstu koji se poziva na nezvanične izvore.

Prema tim navodima, Iran se sprema da napadne ne samo Saudijce, već i Irak, a sve sa ciljem da odvrati pažnju od protesta koji se događaju u njihovoj zemlji od septembra.

Saznanja koja su objavili mediji dolaze pre svega iz američkih nezvaničnih izvora, dok se Saudijska Arabija i Iran nisu za sada o njima oglašavali, ni zvanično ni nezvanično.

Kao jedan od dokaza da se odnosi dve države zaoštravaju, navodi se da je vođa iranske revolucionarne garde Hosein Salami upozorio krajem oktobra Saudijce da se ne oslanjaju previše na Izrael, pominjući njihove "slabe tačke". Iran je optužio SAD, Saudijsku Arabiju i Izrael da postiču demonstracije u ovoj zemlji, upozoravajući ih da se ne mešaju u njihova unutrašnja pitanja.

Zapadni mediji podsećaju i da je Rijad pozdravio potpisivanje sporazuma između dve zalivske zemlje, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa Izraelom 2020. godine, kao i da je on shvaćen kao stvaranje snažne anti-iranske osovine.

Saudijci su, međutim, sa Iranom prošle godine pokrenuli direktne razgovore i do sada održali nekoliko sastanaka kako bi se smanjile tenzije u Zalivu, između ostalog, i zbog američkog uplitanja u regionalna pitanja.

Navodi o tobožnjoj odlučnosti Amerike da brani interese Saudijaca protiv Irana stižu u jeku zategnutih odnosa Rijada i Vašingtona zbog odluke OPEK+, organizacije čija je istaknuta članica, uz Rusiju, i kraljevina, da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Nekoliko američkih senatora tražilo je zbog toga da se zamrznu odnosu sa Rijadom, uključujući i prodaju oružja i vojnu saradnju, s tim što ih je ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije u intervjuu za američke medije podsetio da SAD imaju značajne vojne trupe smeštene u njihovoj zemlji. Radi se o vojnoj bazi "Princ Sultan", na oko 115 kilometara od Rijada u kojoj je posle napada na saudijske izvore nafte 2019, za šta je takođe optužen Iran, smešteno nekoliko hiljada američkih vojnika.

Iran se u poslednje vreme našao se na udaru optužbi zapadnih zemalja da izvozi dronove Ruskoj Federaciji, što je Teheran demantovao, ali što bi mogao biti još jedan razlog za zaoštravanje odnosa u regionu.

image