Svet

U novoj svemirskoj trci Kina ispred svih rivala

Uspešno lansiranje kineske rakete Džukue-2 označava veliki proboj u najsavremenijoj tehnologiji kojom su ranije dominirali američki "Spejseks" Ilona Maska i "Blu oridžin"
U novoj svemirskoj trci Kina ispred svih rivalawww.globallookpress.com © Wang Jiangbo/XinHua

Privatna kineska kompanija "Lend spejs" lansirala je u sredu u orbitu prvu raketu koja koristi metan kao pogonsko gorivo, pobedivši američke rivale u trci za slanje u svemir onoga što bi moglo da postane nova generacija svemirskih lansirnih vozila, piše Rojters. 

Uspešno lansiranje kineske rakete Džukue-2 označava veliki proboj u najsavremenijoj tehnologiji kojom su ranije dominirali američki "Spejseks" Ilona Maska i "Blu oridžin".

Kodnog naziva "ZK-2 I2", raketa, druga u seriji, lansirana je u sredu iz centra za lansiranje satelita Điukuan u pustinji Gobi na severozapadu Kine.

Let je, kako se ističe, završen prema planu. 

Metan se smatra manje zagađujućim, bezbednijim, jeftinijim i pogodnim pogonskim gorivom u raketama za višekratnu upotrebu.

U aprilu je kompanija "Peking tijanbing tehnolodži" uspešno lansirala raketu na kerozin-kiseonik, čineći još jedan korak ka razvoju raketa koje se mogu iznova puniti gorivom i ponovo koristiti.

image