Svet

NATO odobrio plan o razmeštanju 100.000 vojnika u Poljskoj; Bajden: Podrška Kijevu trajaće dugo

Poljski predsednik Andžej Duda danas je takođe rekao da je NATO usvojio plan da za prebacivanje 100.000 vojnika u Poljsku "ako bude potrebno"
NATO odobrio plan o razmeštanju 100.000 vojnika u Poljskoj; Bajden: Podrška Kijevu trajaće dugo© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

U toku drugog dana samita NATO u Vilnjusu, članice G7 potpisale su deklaraciju o bilateralnim bezbednosnim garancijama Ukrajini, za koje je predsednik SAD rekao da jasno stavlja do znanja da će podrška Ukrajini trajati "dugo."

"Ovim počinje proces u kojem će svaka naša nacija, i svaka druga nacija koja želi da učestvuje, pregovarati o dugoročnim bilateralnim bezbednosnim obavezama prema Ukrajini. Pomoći ćemo Ukrajini da izgradi snažnu, sposobnu odbranu preko kopna, vazduha i mora. ... To će biti snaga stabilnosti u regionu i odvraćanje od svih pretnji", rekao je Bajden.

Poljski predsednik Andžej Duda danas je takođe rekao da je NATO usvojio plan da za prebacivanje 100.000 vojnika u Poljsku "ako bude potrebno."

Prethodnog dana, Alijansa je dogovorila paket mera usmerenih na produbljivanje veza sa Kijevom, članice su se obavezale na pružanje višegodišnje pomoći Ukrajini, oformljen je novi Savet NATO-Ukrajina i objavljeni su novi uslovi za pristupanje Ukrajine savezu.

U zaključcima objavljenim nakon prvog dana samita Alijansa je saopštila da bi jačanje odnosa NATO-a i Srbije bilo bi od koristi i Alijansi i Srbiji i celom regionu.

Rusija je označena kao najveća bezbednosna pretnja, a istaknuto je da je produbljivanje strateškog partnerstva Kine i Rusije "suprotno vrednostima i interesima Alijanse", te da su "kineske ambicije izazov interesima, bezbednosti i vrednostima NATO-a". 

  • 12. jul 2023 • 20:24

    20:24

    Bajden: I dalje razmatramo slanje 'ATACMS' Ukrajini, bitnije artiljerijske granate

    Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da još razmatra mogućnost slanja raketa "ATACMS" dugog dometa u Ukrajinu, napominjući da su artiljerijske granate za Kijevtrenutno "najvažnije".

    Na pitanje novinara iz grupe koja je na NATO samitu u Vilnjusu pratila američkog predsednika o slanju tih projektila Kijevu, Bajden je rekao da "oni već imaju 'ATACMS' ekvivalent."

    Prethodno je "Njujork tajms" izvestio, pozivajući se na izvore, da zvaničnici SAD tajno razmatraju snabdevanje Kijeva raketama 'ATACMS' rezervisanim za branjenje američkih strateških interesa u drugim regionima.

  • 19:19

    Zelenski: Ako stojimo u mestu, Zapad nas neće naoružavati doveka

    Partneri neće decenijama podržavati Ukrajinu, ako Oružane snage Ukrajine na frontu budu stajale u mestu, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

    "Sve zavisi od toga kakva će biti naša dejstva na frontu, to nije samo važno da bi nas saveznici podržali, već i za nas, kako bismo bili motivisani. Ne možemo samo da stojimo u mestu, jasno nam je da nas neće decenijama podržavati", rekao je Zelenski u Vilnjusu.

    Prema njegovim rečima, dok Ukrajina ne uđe u NATO, Kijev nije zainteresovan za razmeštanje bilo kojih stranih oružanih snaga u zemlji.

    "To pitanje niko ne postavlja. Ni članice NATO, a ni mi nismo zainteresovani za razmeštanje bilo kakvih stranih oružanih snaga kod nas dok ne budemo deo Alijanse. U ovom slučaju imamo dovoljno naših oružanih snaga, upitno je najnovije NATO naoružanje. Kada budemo deo NATO, siguran sam da one mogu biti pozvane da osiguravaju bezbednost na teritoriji drugih zemalja", ocenio je ukrajinski lider.

  • 19:17

    Bajden na kraju NATO samita: Podržavaćemo Ukrajinu koliko god to bude potrebno

    Govoreći na kraju dvodnevnog NATO samita u Vilnjusu u Litvaniji, američki predsednik Džozef Bajden je ponovo potvrdio podršku SAD Ukrajini.

    "Nećemo odustati. Zaista to mislim. Naša posvećenost Ukrajini neće oslabiti. Zalagaćemo se za slobodu i slobodu danas, sutra i onoliko koliko bude potrebno", rekao je on u sredu.

  • 18:39

    Šolc: Nećemo isporučiti borbene avione Saudijskoj Arabiji u bliskoj budućnosti

    Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da Berlin neće isporučiti borbene avione "eurofajter" Saudijskoj Arabiji u bliskoj budućnosti.

    "Nećemo u bliskoj budućnosti doneti odluku o isporuci aviona 'eurofajter' Saudijskoj Arabiji", poručio je Šolc na konferenciji za medije u Vilnjusu gde se održava NATO samit, prenosi Rojters.

    Neimenovani izvor je britanskoj agenciji rekao da Nemačka neće odlučivati o tom pitanju do 2025. godine.

  • 18:09

    Zelenski kaže da nije promenio mišljenje o svojoj kontroverznoj izjavi

    Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski istakao je da nije promenio stav nakon što je juče saopštio da je "nečuveno" i "apsurdno" to što Ukrajini nije pružen konkretan vremenski okvir za ulazak u NATO na samitu u Vilnjusu.

    "Nisam promenio svoje gledište. Ono što je najvažnije jeste da imamo obostrano razumevanje o tome kada i pod kojim uslovima bi Ukrajina bila u NATO-u", rekao je Zelenski.

    Dodao je da možda nisu saopšteni svi detalji i da ne zna da li su svi bili iskreni u razgovoru s njim, ali je istakao da Ukrajina "veruje u partnere koji pomažu da pobedimo u ovom ratu."

  • 18:04

    Duda: Ukrajinu ne primaju u NATO jer zemlje bloka neće tamo da šalju svoje vojnike

    Ukrajinu ne primaju u NATO, pošto zemlje Alijanse ne žele da tamo šalju svoje vojnike, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda novinarima po završetku samita NATO-a u Vilnjusu.

    "Molim vas da shvatite da danas neće biti moguće primiti Ukrajinu u NATO. I to vam kažem sa punom odgovornošću, kao predsednik Republike Poljske", rekao je Duda.

    On je objasnio da bi Ukrajina, kada dobije članstvo u NATO-u, odmah zahtevala da pošalje trupe iz zemalja Alijanse.

    "Ako bi Ukrajina danas dobila punopravno članstvo u NATO-u, onda se mora pretpostaviti da bi istog ili sledećeg dana tražila primenu petog člana, odnosno kolektivnu odbranu. Kada bi Alijansa uradila onako kako bi trebalo da se ponaša u takvoj situaciji, onda bismo morali da pošaljemo naše vojnike na front, kao i sve druge zemlje bloka. Poljski vojnici bi morali da idu na front", objasnio je Duda.

  • 18:00

    Zelenski: Bićemo u NATO-u kad se bezbednosna situacija stabiliše

    Upitan o uslovima koje Ukrajina mora ispuniti kako bi postala član NATO-a, Vladimir Zelenski je rekao da "se sve radi o bezbednosti."

    "Verujem da ćemo biti u NATO-u kada se bezbednosna situacija stabilizuje, a to znači kada se rat završi, Ukrajina će definitivno biti pozvana u NATO i mi ćemo definitivno postati članica alijanse. Danas nisam čuo nikakvo drugo mišljenje", rekao je Zelenski.

  • 17:57

    NATO o Srbiji: Jačanje odnosa na obostranu korist

    Jačanje odnosa NATO-a i Srbije bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu, piše u završnom dokumentu, koji su usvojili lideri zemalja članica NATO-a na samitu u Vilnjusu.

    Nacrt tog dokumenta je objavljen u utorak, a tokom skupa šefova država i vlada Alijanse je dobio potvrdu.

    U tačkama koje se tiču Srbije, lideri pozivaju Beograd i Prištinu na hitnu deeslakaciju, povratak dijalogu i primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 17:33

    Peskov: Nije određen nikakav datum za susret Putina i Erdogana

    Nije određen nikakav datum za sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa njegovim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

    Erdogan je prethodno na NATO samitu u Vilnjusu izjavio da namerava da se sastane sa Putinom na jesen, i da, između ostalog, želi da razgovara i o situaciji sa prebacivanjem komandanata neonacističkog bataljona Azov iz Turske u Ukrajinu, a što je Moskva nazvala kršenjem sporazuma o taocima.

  • 17:32

    Pistorijus: Uslovi su normalni, Ukrajina će postati članica čim ispuni standarde

    Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nazvao je uslove za članstvo Ukrajine u NATO-u normalnim.

    "Svi kažu da je budućnost Ukrajine u NATO-u čim se rat završi. Postoji konkretna perspektiva za članstvo", rekao je Pistorijus.

    "Obaveza je prihvaćena. Ukrajina će postati članica NATO-a čim se steknu uslovi za to", zaključio je on.

image