Svet

Zaključci NATO-a nakon prvog dana samita: Ojačati veze sa Srbijom, Rusija najveća pretnja

Produbljivanje strateškog partnerstva između Kine i Rusije suprotno je vrednostima i interesima Alijanse, a kineske ambicije su izazov interesima, bezbednosti i vrednostima NATO-a, navodi se u saopštenju
Zaključci NATO-a nakon prvog dana samita: Ojačati veze sa Srbijom, Rusija najveća pretnja© Foto Tanjug/Kevin Lamarque/Pool Photo via AP

Jačanje odnosa NATO-a i Srbije bilo bi od koristi i Alijansi i Srbiji, i celom regionu, saopštio je NATO nakon prvog dana samita u Vilnjusu.

"Očekujemo od Srbije da se na konstruktivan način angažuje sa NATO-om i svojim susedima. Podržavamo dijalog uz podršku EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pozivamo strane da iskoriste trenutak i u dobroj veri se angažuju zarad postizanja trajnog političkog rešenja. Pozivamo obe strane da odmah deeskaliraju situaciju, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, NATO ostaje posvećen kontinuiranom angažovanju na Kosovu, a kako se navodi, osuđuju se "napadi na snage Kfora".

"Kfor će nastaviti da obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. Nedavni eskalacioni postupci su neprihvatljivi i osuđujemo nasilje na severu Kosova, kao i ničim izazvane napade koji su naneli ozbiljne povrede vojnicima NATO-a", poručila je Alijansa.

Takođe navode da su kao odgovor na kontinuirane napetosti povećali prisustvo trupa Kfora na Kosovu i Metohiji.

NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne BiH, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, poručeno je danas u saopštenja Alijanse sa samita u litvanskoj prestonici Viljnusu.

"Ohrabrujemo BiH da iskoristi podršku NATO-a i intenzivira napore za postizanje napretka u reformama u ključnim oblastima, uključujući preko potrebne političke i izborne reforme, u oblasti vladavine prava, kao ekonomske i odbrambene reforme, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO", navodi se u saopštenju.

Alijansa je poručila da podržava reformske napore, uključujući one koji su deo novodogovorenog paketa za izgradnju odmbramenih kapaciteta, NATO štaba u Sarajevu, i široke alate za saradnju za bezbednost i partnerstvo, kao i kroz tzv. Program reformi BiH sa NATO.

''Podstičemo domaće pomirenje i pozivamo političke lidere da se uzdrže od secesionističke retorike i akcija koje izazivaju podele. Ostajemo posvećeni evroatlantskim težnjama BiH", navodi se u saopštenju Alijanse.

Rusija mora hitno da prekine Specijalnu vojnu operaciju i u potpunosti i bezuslovno da povuče sve svoje snage i tehniku sa teritorije Ukrajine, navodi se u saopštenju zaključka nakon prvog dana samita NATO-a u Vilnjusu.

U dokumentu NATO-a navodi se i da je Rusija najznačajnija i najdirektnija pretnja bezbednosti zemalja NATO-a, kao i miru i stabilnosti u evroatlantskom regionu.

Kako se dodaje, NATO smatra Rusiju odgovornom za borbena dejstva u Ukrajini i zahteva da se ona odmah prekinu i pozdravlja posvećenost predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog uspostavljanju principa mira kroz njegovu "formulu mira".

Zemlje Alijanse potvrđuju obavezu datu na samitu 2008. da Ukrajina postane članica NATO-a i da se osnuje Savet NATO-Ukrajina. Poziv u NATO biće upućen Ukrajini nakon postizanja sporazuma između saveznika i ispunjavanja uslova.

Lideri zemalja članica NATO-a saglasili su se danas na samitu u Vilnjusu da budućnost Ukrajine leži u Alijansi, ali nisu Kijevu uručili poziv ili naveli konkretnu vremensku odrednicu za pristupanje koje je Ukrajina tražila.

NATO je takođe uklonio zahtev da Ukrajina ispuni tzv. akcioni plan za članstvo, čime je efektivno uklonjena jedna od dve prepreke Kijeva ka putu ka članstvu, prenosi Rojters.

"Budućnost Ukrajine je u NATO-u. Bićemo u poziciji da uputimo poziv Ukrajini da se pridruži Alijansi kada se saveznici slože i ispune uslovi", navodi se u deklaraciji koju su lideri zemalja članica Alijanse dogovorili danas, uz napomenu da su evroatlantske integracije Kijeva prevazišle potrebu za Akcionim planom za članstvo.

Iako lideri nisu precizirali uslove koje Ukrajina treba da ispuni, navedeno je da će Alijansa pomoći Kijevu da ostvari napredak u vojnoj interoperabilnosti, kao i u dodatnim reformama demokratskog i bezbednosnog sektora.

Kako se navodi u saopštenju, produbljivanje vojne integracije Rusije sa Belorusijom ima posledice po regionalnu stabilnost i odbranu Alijanse. NATO će pažljivo pratiti potencijalno raspoređivanje privatnih vojnih kompanija u Belorusiji.

Kada su u pitanju odnosi sa Rusijom, NATO je saopštio da Alijansa teži stabilnosti i predvidljivosti u odnosima.

"Alijansa ne traži konfrontaciju i ne predstavlja pretnju Rusiji, ali ne može da smatra Rusiju svojim partnerom. Alijansa je spremna da zadrži otvorene kanale veze sa Rusijom za sprečavanje eskalacije", dodaje se.

NATO je pozvao sve zemlje da prestanu da pružaju bilo kakvu pomoć Rusiji tokom specijalne vojne operacije.

Kako su istakli, produbljivanje strateškog partnerstva između Kine i Rusije suprotno je vrednostima i interesima Alijanse, a kineske ambicije su izazov interesima, bezbednosti i vrednostima NATO-a.

U saopštenju Alijanse se ističe da je "malo verovatno" da će doći do situacije u kojoj će NATO iskoristiti nuklearno oružje. Takođe se ističe da zemlje NATO-a neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje.

Zemlje NATO-a ponovo su potvrdile mogućnost Gruzije da se potencijalno pridruži Alijansi, ali uz ispunjavanje svih standardnih uslova.

Sledeći samit NATO-a biće održan u Vašingtonu 2024. godine, a 2025. u Holandiji.

image