Svet

Ukrajinski ministar odbrane: Ne verujemo bezbednosnim garancijama G7

Koju cenu treba da platimo za bezbednosne garancije, upitao je Reznjikov
Ukrajinski ministar odbrane: Ne verujemo bezbednosnim garancijama G7www.globallookpress.com © Nina Liashonok

Bezbednosne garancije koje će zemlje G7 danas ponuditi Ukrajini me zabrinjavaju, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov. On je tako prokomentarisao današnje saopštenje Bele kuće u kojem je navedeno da će velika sedmorka i zvanično objaviti garancije za Kijev.

Ipak, Reznjikov je danas poručio ne samo da ga ova ponuda brine, već i da Kijev neće verovati tim garancijama sve dok ne sazna koju cenu treba da plati za njih, piše britanski "Telegraf".

SAD su ranije tokom dana saopštile i da je u planu niz sastanaka G7 sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, te da Amerika i saveznici žele da pomognu Ukrajini da formira jake oružane snage koje će biti u stanju da zaštite zemlju i odbiju buduće napade.

Ipak, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba danas je napomenuo da su upravo Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Nemačkom, jedna od glavnih zemalja koje se protiv ulasku Kijeva u Severnoatlantsku alijansu.

Vest se pojavila nakon prvog dana NATO samita u Vilnjusu, u kojem je juče bilo saopšteno da Alijansa još nije odredila vremenski rok do kada Ukrajina može da očekuje da će dobiti poziv za ulazak u pakt. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo ukrajinske delegacije, a predsednik Ukrajine je čak odlučio da se ne obrati prisutnima na samitu, kao što je to inicijalno bilo i planirano.

image