Svet

Kuleba: Ne znamo šta treba da radimo da bismo ušli u NATO

Najveći protivnici pristupanja Kijeva Alijansi Sjedinjene Američke Države i Nemačka, kaže šef ukrajinske diplomatije
Kuleba: Ne znamo šta treba da radimo da bismo ušli u NATOwww.globallookpress.com © Christine Olsson

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas za "Radio slobodu" da ne zna koje uslove Ukrajina koje mora da ispuno kako bi ušla u NATO.

"U tome je i problem. To jest, kada će biti ispunjeni uslovi? Kakvi su to uslovi? Još jednom naš stav je ovakav: postoje svi uslovi da se Ukrajina pozove da postane članica NATO. Drugim rečima, mi po tom pitanju zauzimamo suštinski različite stavove. Njihov stav je da postoje neki uslovi koje treba ispuniti", rekao je Kuleba. 

Ministar je podvukao da su najveći protivnici ulaska Kijeva u Alijansu Sjedinjene Američke Države i Nemačka. 

"Pošto znam dosta toga što se dešavalo iza kulisa mogu da kažem da su SAD odigrale bitnu ulogu u tome da se reč 'poziv' uopšte pojavi u tekstu, iako to nije formulisano onako kako bismo mi želeli", dodao je.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski juče je izrazio negodovanje zbog toga što Alijansa nije precizirala konkretne rokove kada bi Ukrajina mogla biti pozvana da se pridruži NATO paktu. Ipak, organizacija jeste uprostila proceduru za pristupanje Alijansi kada je reč o Ukrajini, što je i juče bilo saopšteno.

Bela kuća danas navodi da će danas Kijevu biti date bezbednosne garancije i poručuje da će zemlje G7 pomoći Ukrajini da formira jake oružane snage koje će biti u stanju da zaštite zemlju i odbiju buduće napade. 

image