Svet

Gutereš poslao Putinu pismo s predlogom o produžetku Sporazuma o žitu

Gutereš je predložio da se otklone prepreke za poslovanje Ruske poljoprivredne banke i obezbedi dalji izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik
Gutereš poslao Putinu pismo s predlogom o produžetku Sporazuma o žituGetty © Chris McGrath/Getty Images

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je na predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da produži učešće u Sporazumu o žitu, izjavio je na brifingu Guterešov portparol Stefan Dižarik.

"Generalni sekretar je juče ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poslao predlog za usaglašavanje oko dalje implementacije Memoranduma o razumevanju zarad održavanja sadašnje Crnomorske inicijative", rekao je on, prenose RIA Novosti.

Kako se navodi, Gutereš je predložio da se otklone prepreke za poslovanje Ruske poljoprivredne banke i obezbedi dalji izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

UN znaju da je Rusija primila pismo i da ga razmatra, ističe Dižarik i dodaje da je Gutereš spreman za kontakte sa Moskvom.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, odnosi se na izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora, i predstavlja sastavni deo paketa sporazuma.

Drugi deo je memorandum Rusija-UN, kojim se predviđa deblokada ruskog izvoza hrane i đubriva. Među glavnim zadacima je bilo ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SVIFT bankarski sistem, obezbeđivanje poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i relevantnih usluga, obnavljanje cevovoda za amonijak "Toljati-Odesa". 

Moskva je u više navrata napominjala da ovaj deo paketa sporazuma nije sproveden.

image