Svet

Kad španski "zeleni" bicikl čuva planetu kao srpska kesa

Ministarka je biciklom prešla samo poslednju deonicu puta, dok je pre toga bez griže savesti letela privatnim avionom i limuzinom
Kad španski "zeleni" bicikl čuva planetu kao srpska kesa© Omer Messinger/Getty Images

Borba za životnu sredinu nema alternativu, a na vama je da izaberete svoje oružje u ratu protiv zagađenja planete - za nas u Srbiji to je možda kesa od deset dinara, a za ministarku životne sredine Španije Terezu Riberu - električni bicikl.

I isto kao što srpske kese u praksi služe samo da, pre nego što završe u đubretu, zamaskiraju gomilu nakupovanih proizvoda u plastičnoj ambalaži, tako i Riberin bicikl služi samo za pokazivanje.

Jer ona je do Evropskog samita ministara životne sredine na ta dva točka prešla samo poslednju deonicu, dok je čitav ostatak puta, kako mediji tvrde, provela u privatnom avionu - verovatno i ne misleći na ekologiju.

Isto kao što o zaštiti životne sredine nije mislila ni njena pratnja koja se, dok je ona vrtela pedale radi fotografisanja - vozikala u automobilu - i to benzincu.

Snimak Ribere, koja je inače članica Španske socijalističke radničke partije, postao je viralan i izazvao je burnu reakciju na tviteru, budući da su ljudi odmah ismejali njenu predstavu za javnost.

Meta podsmeha, ipak nije bila samo španska ministarka, već i čitav zeleni pokret i zelena agenda, pa su se tako mnogi, s pravom zapitali, kako to da se sastanci o klimi i zaštiti sredine, ne održavaju preko aplikacije "Zum".

Političari onda ne bi morali da pokreću svoje avione i ostavljaju karbonski otisak - pa bi tako na ličnom primeru pokazali da im je ekologija ipak nešto više od samo lepe reči.

Tek onda bi možda i imala smisla agresija zelenih aktivista Evropske unije koji, recimo u Holandiji, planiraju da nasilno zatvaraju farme i poljoprivednike zavijaju u crno, pošto su krave proglasile klimatskim neprijateljem broj jedan - a njihov izmet za opasnog zagađivača.

image