Svet

Avion američke ratne mornarice proleteo kroz Tajvanski moreuz

Kina je ogorčena zbog američkih vojnih misija u Tajvanskom moreuzu, u kojima najčešće učestvuju ratni brodovi, smatrajući da Kina "ima suverenitet, suverena prava i jurisdikciju" nad ovim plovnim putem
Avion američke ratne mornarice proleteo kroz Tajvanski moreuzwww.globallookpress.com © MC3 Gray Gibson

Patrolni avion američke ratne mornarice proleteo je u četvrtak kroz Tajvanski moreuz, nakon dvodnevnih kineskih vojnih vežbi južno od ostrva, prenosi Rojters.

Peking smatra Tajvan suverenom teritorijom Kine, dok Sjedinjene Države faktički tretiraju ovo ostrvo kao nezavisnu državu.

Kina je ogorčena zbog američkih vojnih misija u Tajvanskom moreuzu, u kojima najčešće učestvuju ratni brodovi, smatrajući da Kina "ima suverenitet, suverena prava i jurisdikciju" nad ovim plovnim putem.

Tajvan i Sjedinjene Države to osporavaju i tvrde da Tajvanski moreuz predstavlja međunarodni plovni put. Američka Sedma mornarička flota saopštila je da je pomorski patrolni i izviđački avion "P-8A posejdon", koji se koristi i za protivpodmorničke misije, proleteo kroz međunarodni vazdušni prostor.

"Delujući u Tajvanskom moreuzu, u skladu sa međunarodnim pravom, SAD podržavaju pravo i slobodu plovidbe svih država", navodi se u saopštenju Pentagona.

"Prolazak aviona kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku", saopštio je Pentagon. "Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i deluje gde god to dozvoljava međunarodno pravo."

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u četvrtak ujutro letelica prišla takozvanoj "srednjoj liniji" moreuza i potom odletela na jug, dok su njen let nadgledale tajvanske oružane snage.

Srednja linija predstavlja nezvaničnu granicu između Tajvana i Kine.

Misija je usledila dva dana nakon kineskih vežbi u blizini Tajvana, u kojima su učestvovali lovci, bombarderi i ratni brodovi.

image