Svet

Lojd Ostin: Ukrajina će ući u NATO posle rata

Tokom intervjua na Si-En-Enu šef Pentagona je i branio kontroverznu odluku SAD da doniraju Ukrajini kasetnu municiju uprkos opasnosti koju ona predstavlja pre svega za civilno stanovništvo
Lojd Ostin: Ukrajina će ući u NATO posle rata© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da "nema sumnje" da će se Ukrajina pridružiti NATO-u po okončanju rata s Rusijom.

"Ne sumnjam da će se to dogoditi, a čuli smo da skoro sve zemlje u prostoriji govore isto", rekao je Ostin u intervjuu za Si-En-En nakon dvodnevnog samita NATO-a u Vilnjusu koji je protekao u svetlu potencijalnog članstva Ukrajine u tom vojnom paktu.

Dodao je ipak da je potrebno unaprediti i druge stvari da bi se to desilo, poput reforme pravosuđa i demokratskih standarda, ali i da su pozitivni glasovi delovali umirujuće za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Upitan koliko je Kijev blizu ispunjavanja standarda Severnoatlantske alijanse, Ostin je rekao da "još ima posla".

"Što se tiče obuke i opreme, ima još posla. Ali mi sada radimo dok se oni bore u ratu. Potrebno je još više da se uradi da bi se osiguralo da budu kompletno sposobni (za članstvo)", istakao je prvi čovek Pentagona.

Predsednik SAD Džozef Bajden ranije je naglasio da Ukrajina nije spremna za ulazak u NATO, rekavši za Si-En-En u ekskluzivnom intervjuu prošle nedelje da rat u Ukrajini treba da se završi pre nego što Alijansa može da razmotri priključenje Ukrajine tom vojnom savezu.

Tokom intervjua na Si-En-Enu Ostin je i branio kontroverznu odluku SAD da doniraju Ukrajini kasetnu municiju uprkos opasnosti koju ona predstavlja pre svega za civilno stanovništvo.

"Treba da zapamtimo da se oni žestoko bore da odbrane svoju suverenu teritoriju", izjavio je ministar vojni SAD i dodao da su se Ukrajinci "pismeno" obavezali da će municiju koristiti samo na "odgovarajućim mestima".

"Oni će snimati mesta gde je koriste i daće prioritet naporima za deminiranje. I mi ćemo im pomoći u tome", istakao je Ostin.

Na pitanje koliko će Americi biti potrebno vremena da obezbedi kasetne bombe kijevskom režimu, rekao je da želi da bude siguran da će Ukrajina ostati uspešna u borbi, ali da ne bi spekulisao o datumima.

image