Svet

Kurtijev sindrom: Nemačka carina zaplenila automobile zbog ruskih tablica

Vozačima koji ulaze u Nemačku automobilima sa ruskim registarskim tablicama sada mogu ne samo da budu zaplenjena kola, već mogu i da budu kažnjeni visokim kaznama za neovlašćeni ulazak
Kurtijev sindrom: Nemačka carina zaplenila automobile zbog ruskih tablicawww.globallookpress.com © Баранов Владимир

Berlin mora odmah da prestane da koristi "prinudne mere" protiv ruskih državljana koji posećuju Nemačku i da objasni zašto je zaplenio ruske privatne automobile, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Potezi nemačkih vlasti nadilaze čak i apsolutno nelegitimne zahteve antiruskih paketa sankcija, rekla je Zaharova za časopis "Meždunarodnaja žiznj".

I ruski i nemački mediji ranije su objavili da su nemački carinici počeli da oduzimaju lična vozila sa ruskim registarskim oznakama. 

"Smatramo ovaj događaj zloupotrebom moći nad našim građanima i njihovom imovinom", rekla je portparolka ruskog MSP, nazvavši takve radnje "direktnom posledicom rusofobije, koju Brisel naokolo širi".

Nemački carinici izjavili su za list "Berliner cajtung" da su ruski automobili zaplenjeni u skladu sa EU propisima o sankcijama.

Vozačima koji ulaze u Nemačku automobilima sa ruskim registarskim tablicama sada mogu ne samo da budu zaplenjena kola, već mogu i da budu kažnjeni visokim kaznama za neovlašćeni ulazak, izvestio je "Berliner cajtung".

Nemački list ocenio je poteze carine kao "surove", dodajući da nijedna druga država EU nije slično postupila. Neki advokati su pozvali klijente da kontaktiraju nemačku Saveznu kancelariju za zaštitu ustava – domaću bezbednosnu agenciju – povodom tog pitanja.

Ruska ambasada u Berlinu uložila je protest nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, rekla je Zaharova i dodala da je zahtevano da carinska služba odmah prekine sa takvom praksom, kao i da se ugroženima nadoknadi finansijski gubitak.

"Bez obzira da li se radi o jednostavnom nepoznavanju pravnih propisa pojedinih nemačkih zvaničnika ili o smišljenoj politici Berlina u skladu sa beskonačnim spekulacijama EU o kvazipravnim razlozima zaplene ruske imovine, takve akcije neće ostati bez odgovarajuće reakcije", poručila je portparolka ruskog MSP. 

image