Svet

Britanija ima više američkih aviona nego svojih pilota

Pilotska obuka traje i po osam godina zbog dugog čekanja, usled čega nema dovoljno kadrova za letenje na borbenim avionima F-35
Britanija ima više američkih aviona nego svojih pilotawww.globallookpress.com © © Liz Lutz

Britanija ima više aviona F-35 nego pilota obučenih da na njima lete, priznao je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas.

Iako se radi o  tek nešto više od 20 letelica nove generacije, nema dovoljno pilota čak ni za toliko, preneo je Skaj njuz. Njihova vrednost je sto miliona funti, što pokazuje visoku spremnost da se uloži u vojnu opremu, naročito američku, ali ne i u ljude.

Govoreći u Domu lordova, Volas je situaciju opisao kao veliki izazov objašnjavajući da je jedan od razloga manjka pilota to što je F-35, borbeni avion pete generacije, moderan i ima sofisticiranu opremu.   

Ima jedan još krupniji razlog na koji je Volas ukazao: zbog kašnjenja sa obukama pilota, oni čekaju po osam godina da bi bili obučeni da upravljaju modernom letelicom, dok bi taj rok trebalo da bude između dve i tri godine.

Problem obuke pilota nije ni nov ni savremen poput letelica koje čekaju u hangarima. Početkom avgusta, Skaj njuz je izvestio da je pre više od dve godine ministar odbrane naložio šefu Kraljevskih vazduhoplovnih snaga, ser Majku Vigstonu, da sredi "hronični problem" sa letačkom obukom i pristupi njegovom rešavanju kao "svom jedinom prioritetu". Britansko vazduhoplovstvo tada je iznelo i zabrinutost zbog velikog odliva pilota koji radije biraju plaćenije poslove u industriji, nego što ostaju da treniraju nove kadrove.

Ministarstvo odbrane nameru da kupi letelice američke proizvodnje, delo zajedničkog napora SAD i giganta "Lokhed Martina", najavilo je još 2006.godine, a 2010. prvi britanski pilot "provozao" je F-35.

 

image