Svet

Zelenski: Ne treba da vas plaši mogućnost nuklearnog rata

Predsednik Ukrajine otkrio da su lideri pojedinih zemalja od njega tražili da zaključi sporazum sa Rusijom
Zelenski: Ne treba da vas plaši mogućnost nuklearnog ratawww.globallookpress.com © Mykola Tys

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas u intervjuu za češku televiziju da se ne treba plašiti mogućnosti nuklearnog rata.

"Nisam siguran, ne želim da dajem procenu. Mislim da se toga ne treba plašiti, ne treba se plašiti Rusije", rekao je Zelenski, odgovarajući na pitanje da li je moguć nuklearni rat.

Na pitanje da li neko "gura" Kijev na kompromis sa Rusijom, Zelenski je odgovorio da bi "neki lideri zemalja, naravno voleli da dođe do dogovora", ali to nije želeo dalje da obrazloži.

"Mi smo već prisustvovali tim dogovorima. Za nas nema novih iznenađenja. Znam kraj priče. Ne želim da čekam kraj, jer će to biti nesrećan kraj, kada imate posla sa ovom zemljom, sa ovim susedom. Dakle, to je dovoljno. Moramo da gradimo veoma pragmatične odnose", zaključio je Zelenski.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je otkrio da su Moskva i Kijev bili blizu postizanja sporazuma nakon početka specijalne operacije, ali su svi postignuti dogovori propali nakon što se, u znak dobre volje, ruska vojska povukla iz okoline Kijeva.

Ranije je i Fiona Hil, članica Saveta za nacionalnu bezbednost SAD u vreme Donalda Trampa, u autorskom tekstu u ”Forin afersu” otkrila da je mirovni dogovor Rusije i Ukrajine bio na dohvat ruke, ali su ti planovi odbačeni nakon iznenadne posete tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona Kijevu u aprilu ove godine.

image