Svet

SAD šalju F-16 u Ormuski moreuz

Borbeni lovci biće poslati kako bi zaštitili brodove od iranskih zaplena, rekao je zvaničnik Pentagona
SAD šalju F-16 u Ormuski moreuzwww.globallookpress.com © © Harald Tittel

Sjedinjene Američke Države pojačavaju korišćenje borbenih lovaca oko strateškog Ormuskog moreuza kako bi zaštitili brodove od iranskih zaplena, izjavio je visoki zvaničnik pri američkom Ministarstvu odbrane, dodajući da su SAD sve više zabrinute zbog jačanja veza između Irana, Rusije i Sirije.

Zvaničnik koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman rekao je novinarima u Pentagonu da će SAD poslati avione F-16 u region Persijskog zaliva ovog vikenda, kako bi dali podršku jurišnim avionima A-10 koji tamo patroliraju više od nedelju dana, preneo je Asošijejted pres.

On je naveo je da će avioni F-16 pružiti vazdušnu podršku brodovima koji prolaze moreuzom i pojačati vidljivost vojsci u toj oblasti, kao sredstvo odvraćanja od Irana.

Ovaj potez dolazi nakon što je Iran pokušao da zapleni dva naftna tankera u blizini moreuza prošle nedelje, otvorivši vatru na jedan od njih, navodi AP.

Američka ratna mornarica saopštila je da su se iranski brodovi udaljili kada im je američki razarač USS Mekfol prišao.

Pored toga, zvaničnik odbrane je rekao novinarima da "SAD razmatraju brojne vojne opcije za rešavanje sve veće ruske agresije na nebu iznad Sirije, što je zakomplikovalo napore za napad na vođu grupe Islamska država prošlog vikenda".

On je odbio da iznese detalje o opcijama, ali je rekao da SAD neće ustupiti nikakvu teritoriju i da će nastaviti da lete u zapadnom delu zemlje u misijama protiv Islamske države.

Ormuski moreuz spaja Persijski zaliv sa Omanskim zalivom, a strateški je važan jer kontroliše morski promet prema Kuvajtu i Iraku.

image