Svet

Amerikanci pesimistični: Skoro polovina ocenjuje da demokratija u SAD ne funkcioniše

Većina ispitanika smatra da američki zakoni i politika prilično loše predstavljaju ono što većina Amerikanaca želi, od ekonomije i trošenja novca do politike o oružju, imigraciji i abortusu
Amerikanci pesimistični: Skoro polovina ocenjuje da demokratija u SAD ne funkcionišeGetty © David McNew

Samo jedan od desetoro odraslih Amerikanaca bi ocenio visokom ocenom kako funkcioniše demokratija u zemlji ili na koji način predstavlja interese većine Amerikanaca, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli AP i Centar za istraživanje javnosti NORC.

Većina ispitanika smatra da američki zakoni i politika prilično loše predstavljaju ono što većina Amerikanaca želi, od ekonomije i trošenja novca do politike o oružju, imigraciji i abortusu. 

Istraživanje pokazuje duboko političko otuđenje u podeljenoj zemlji koja je izašla iz pandemije i ušla u oporavak uz inflaciju i strah od recesije. U razgovorima su ispitanici manje bili zabrinuti za demokratske procese, kao što su izborni zakoni, a više za sam učinak, prenosi "Glas Amerike".

Skoro polovina ispitanih ocenjuje da demokratija u Americi ne funkcioniše, dok deset odsto smatra da je jako dobra. Polovina ispitanih takođe smatra da sve stranke loše podržavaju demokratiju - 47 odsto njih to smatra za demokrate, a 56 odsto za republikance.

"Ne mislim da ijedna stranka nešto dobro radi, zbog stanja u ekonomiji. Inflacija nas ubija. Trenutno zarađujem nikad bolje, a nikad mi nije bilo teže da sklopim kraj sa krajem", kaže Majkl Braun, koji ima 45 godina i radi na planiranju zarada zaposlenih.

Posebno je razočaran sadašnjim Kongresom za koji smatra da ne odražava volju građana.

Istraživanje pokazuje da 53 odsto Amerikanaca smatra da stavovi "normalnih ljudi" nisu predstavljeni u vladi. Šest od 10 republikanaca misli da vlada ne predstavlja ljude kao što su oni, što misli i četiri od 10 demokrata.

Karalin Kisling, istraživačica na Univerzitetu Mičigen, vidi zabrinjavajuće signale i dodaje da sve veća kompromitovanost stranaka odvraća ljude od uključivanja u različite aktivnosti. To vodi do otuđenja na nacionalnom nivou, dodaje ona, i kaže da to svakako oseti kada ode iz Vašingtona.

Polarizacija je neke države pretvorila u jednostranačke, i zato se pojedinci osećaju otuđeno, kao na primer Mark Šort, republikanac koji živi u Dejna Pointu u Kaliforniji.

"U Kaliforniji se osećam kao da bacam glas na izborima svaki put, i uvek je isto", kaže Šort koji je poslovni čovek u penziji.

Velika većina Amerikanaca, njih 71 odsto, smatra da je važno da se prilikom kreiranja zakona uzima u obzir šta većina želi, ali samo 48 odsto njih misli da je zaista tako u stvarnosti.

Stavovi su još negativniji kada su u pitanju specifična pitanja: skoro dve trećine tvrdi da politike o imigraciji, trošenju novca iz budžeta, abortusu i naoružanju ne predstavljaju većinsku Ameriku, a isto toliko ispitanih smatra to za ekonomiju, rodni identitet i pitanja LGBT zajednice.

Više od polovine ocenjuje da politika loše odražava ono što Amerikanci žele u zdravstvenoj nezi i zaštiti okoline.

image