Svet

Ministar poljoprivrede Mađarske: Produžiti zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Mađarski proizvođači su od EU dobili 15,93 miliona evra kao odštetu, ali je to prilično simbolična vrednost u odnosu na veličinu štete, smatra ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ
Ministar poljoprivrede Mađarske: Produžiti zabranu  uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvodaGetty © Photo by David Rogers/Getty Images

Pet evropskih zemalja - Mađarska, Bugarska, Rumunija, Poljska i Slovačka pozivaju Evropsku komisiju da produži zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u ove zemlje nakon 15. septembra, kada ističu uvedena ograničenja, izjavio je ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.

"Ovo je jedini način da se zaštite interesi evropskih farmera", kazao je Nađ u intervjuu za "Vilagazdasag".

Prema njegovim rečima, mađarski proizvođači su od EU dobili 15,93 miliona evra kao odštetu, ali je to "prilično simbolična vrednost u odnosu na veličinu štete".

Ministar je rekao i da je pre početka ukrajinskog sukoba uvoz žitarica u Mađarsku iz Ukrajine iznosio od 40.000 do 50.000 tona godišnje, da bi 2022. godine skočio na 3,5 miliona tona.

Slična situacija je, kako je ocenio Nađ, i u drugim zemljama koje se graniče sa Ukrajinom.

"To je potreslo tržišta, niko nije imao priliku da se pripremi za ovo", naglasio je mađarski diplomata.

Naime, početkom juna objavljeno je da je EU produžila ograničenja na uvoz ukrajinskog žita u niz zemalja EU do 15. septembra. Odgovarajuće mere se odnose na Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku. Radi se o semenu pšenice, uljane repice, kukuruza i suncokreta.

Konstatovano je i da je u nekim zemljama EU zabeležen neviđeni porast uvoza ne samo ukrajinskih žitarica i uljarica, već i jaja, živine, šećera, bobičastog voća, jabuka, soka od jabuke, brašna, meda i testenina.

image