Svet

Brisel besan zbog prekida Sporazuma o žitu, ali ne navode koliko hrane zaista stigne do ugroženih

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da su povučene bezbednosne garancije koje su bile date brodovima za prevoz ukrajinskih žitarica
Brisel besan zbog prekida Sporazuma o žitu, ali ne navode koliko hrane zaista stigne do ugroženih© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oglasila se povodom ukidanja Sporazuma o žitu.

"Oštro osuđujem cinični potez Rusije da ukine Inicijativu za crnomorsko žito, uprkos naporima UN i Turske", navela je Fon der Lajen na Tviteru.

Kako je napisala, EU radi na sigurnom obezbeđivanju hrane za ugrožene u svetu, ali nije navela da samo dva odsto hrane iz Ukrajine zaista stigne do ugroženih zemalja.

"Evropska unija će nastaviti da donosi poljoprivredne prehrambene proizvode iz Ukrajine i na globalna tržišta", navela je predsednica Evropske komisije, ali nije navela kojim putem će to Brisel učiniti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da su povučene bezbednosne garancije koje su bile date brodovima za prevoz ukrajinskih žitarica iz tri ukrajinske luke u Crnom moru.

Na snazi je ponovo takozvani "privremeni opasni režim" u severozapadnom delu Crnog mora, ukida se morski koridor, a raspušta se zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, dodalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije..

MSP dalje ističe da, kada je sporazum o žitu, od pet uslova koji su bili obećani Moskvi, od jula prošle godine pa do danas, nije ispunjen niti jedan od njih.

O tome šta je obećano Moskvi, a nije ispunjeno pročitajte u odvojenom tekstu.

image