Rusija

Erdogan: Verujem da Putin želi produžetak Sporazuma o žitu

Zahvaljujući tom sporazumu sprečena je prehrambena kriza u mnogim najsiromašnijim zemljama, istakao je turski predsednik u Istanbulu
Erdogan: Verujem da Putin želi produžetak Sporazuma o žituwww.globallookpress.com © Turkish Presidency/Keystone Press Agency

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da planira da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara o nastavku sporazuma o žitu, navode "RIA Novosti". Erdogan je to izjavio nakon što je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov kazao da Sporazum o žitu ističe danas i time prestaje da važi, ali čim bude ispunjen deo dogovora koji se tiče obaveza prema ruskoj strani, Rusija će se vratiti njegovoj primeni.

"Ova inicijativa, koja postoji već godinu dana ušla je u istoriju kao diplomatska pobeda. U okviru ovog dogovora je isporučeno više od 33 miliona tona proizvoda. Zahvaljujući tome, u mnogim najsiromašnijim zemljama sprečena je prehrambena kriza", istakao je turski predsednik u Istanbulu pred polazak na turneju po zemljama Persijskog zaliva.

"Verujem da uprkos današnjim najavama iz Ruske Federacije, moj prijatelj predsednik Putin želi da nastavi sprovođenje tog humanitarnog mosta", istakao je Erdogan.

"Nadam se da će biti prilike da se razgovara o ovom, kao i mnogim drugim pitanjima tokom ličnog sastanka sa Putinom u našoj zemlji u avgustu", kazao je Erdogan.

Prethodno je Putin, u razgovoru sa kolegom iz Južne Afrike Sirilom Ramafozom, rekao da nisu uklonjene prepreke za izvoz ruske hrane i đubriva, kako je prvobitno dogovoreno. Predsednik Rusije je istakao da glavni cilj sporazuma, snabdevanje žitom najsiromašnijih zemalja, uključujući i one na afričkom kontinentu, nije ostvaren.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Koordinaciju saobraćaja plovila vodi Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Putin je istakao da Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvozi u sopstvene države, a ne u siromašne afričke zemlje. Memorandum Rusija-UN, kao deo sporazuma, osmišljen na tri godine – predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SVIFT bankarski sistem, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i relevantnih usluga, popravku cevovoda za amonijak "Toljati-Odesa" i niz drugih mera. Kao što je navedeno u Moskvi, ove stavke dogovora nisu ispunjene.

image