Svet

Kijev želi da nastavi da isporučuje žito bez Rusije

Vladimir Zelenski poručio da se Kijev nada da će nastaviti isporuke žita preko Crnog mora, bez učešća Rusije
Kijev želi da nastavi da isporučuje žito bez Rusijewww.globallookpress.com © Dmytro Smolyenko/Keystone Press Agency

Kijev se nada da će nastaviti isporuke žita preko Crnog mora bez učešća Rusije i čeka zvaničnu potvrdu spremnosti Ujedinjenih nacija i Turske, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, a citirao ga je njegov portparol Sergej Nikiforov na društvenim mrežama, prenose "RIA Novosti".

Zelenski je podsetio da su prvobitno postojala dva sporazuma o žitu: jedan između Ukrajine, Turske i UN, a drugi između Rusije, Turske i UN. On ističe da Rusija raskida sporazum sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a ne sa Ukrajinom.

"Nismo imali nikakve dogovore sa Rusijom. Naložio sam našem Ministarstvu spoljnih poslova da pripremi naše zvanično obraćanje UN i Turskoj da meni kao predsedniku Ukrajine odgovore da su spremni da nastave našu inicijativu", rekao je Zelenski u intervjuu afričkim novinarima.

Zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski saopštio je da je odluka o izvozu žita - konačna, nema više pregovora.Rusija je poslala pismo međunarodnoj pomorskoj organizaciji sa upozorenjem da završetkom sporazuma o žitu povlači ranije izdate garancije za bezbednost plovidbe.

Rusija je danas obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da se protivi produženju sporazuma o žitu. To znači da se povlače ruske garancije za bezbednost plovidbe i prekida pomorski humanitarni koridor u severozapadnom Crnom moru, a na ovom području se vraća režim privremene opasnosti za plovidbu.  Bez učešća Rusije, od 18. jula se ukida Crnomorska inicijativa za žito.

image